Menu Zavřít

Miliardář Krúpa chce koupit pohledávky za Vítkovicemi

20. 6. 2016
Autor: Euro TV

Slovenská společnost Arca Capital nabízí Raiffeisenbank 45 procent nominální hodnoty pohledávek za některými divizemi strojírenské skupiny Vítkovice.

Slovenský miliardář Pavol Krúpa chce prostřednictvím své společnosti Arca Capital odkoupit pohledávky Raiffeisenbank za některými společnostmi strojírenské skupiny Vítkovice. Nabízí za ně 45 procent nominální hodnoty. Nabídka platí do středy 22. června. Raiffeisenbank se k věci vyjádřit odmítla s odkazem na bankovní tajemství.

Arca vyjádřila zájem o pohledávky společností Vítkovice Heavy Machinery, Vítkovice Mechanika, Vítkovice Revmont, Vítkovice Power Engineering a Vítkovice Doprava.

Některé společnosti vítkovické skupiny v minulosti čelily insolvenčnímu řízení. Soud letos zamítl návrh společnosti PHR Estate ze skupiny Wetag na Vítkovice Mechanika. Věřiteli se podle soudu nepodařilo prokázat, že je dlužník v úpadku. Poté bylo zastaveno řízení i vůči firmě Vítkovice a.s. kvůli pohledávce Carnefixu na necelých 438 tisíc korun.

Insolvenčnímu řízení nyní čelí ze skupiny firem Jana Světlíka ještě společnost Vítkovice Power Engineering, která patří k hlavním součástem skupiny Vítkovice Machinery Group. Návrh podala brněnská společnost Wetag Invest s pohledávkami za téměř šest milionů korun. Podle Vítkovic firma v žádném případě není v situaci úpadce.

Společnost Vítkovice Holding, která zastřešuje celou skupinu a zahrnuje výsledky všech klíčových částí holdingu, loni vytvořila konsolidovaný zisk 240 milionů korun, což bylo o 160 milionů korun méně než v roce 2014. Pokles zisku společnost vysvětluje zvýšením rezerv. Konsolidované tržby jí klesly o dvě miliardy na 14 miliard korun.

Jan Světlík starší na konci loňského roku odešel z pozice předsedy představenstva společnosti Vítkovice Holding, na jeho místo nastoupil jeho syn Jan Světlík mladší. Na konci června pak Jan Světlík skončí i ve funkci generálního ředitele firmy Vítkovice a.s., která je jádrem původní struktury holdingu.

BRAND24

Přečtěte si také:

Skupina Arca Capital ovládla ukrajinskou papírnu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).