Menu Zavřít

Problémy Vítkovic. Divize na sebe podala návrh na insolvenci

18. 8. 2016
Autor: čtk

Představenstvo společnosti Vítkovice Power Engineering dnes podalo návrh na insolvenci společnosti spojený s návrhem na povolení reorganizace. Firma zároveň požádala, aby Krajský soud v Ostravě zrušil páteční jednání, na kterém má projednat návrh na vyhlášení insolvence podaný brněnskou firmou Wetag Invest. Řekla to mluvčí Vítkovice Holding Eva Kijonková.

Návrhu na zrušení pátečního jednání soud vyhověl, řekla mluvčí krajského soudu Lucie Olšarová. Dodala, že o dalších návrzích bude soudce rozhodovat v nejbližších dnech. „Dnes má soudce jiná jednání. Navíc musí návrh prostudovat,“ řekla. O případném vyhlášení úpadku rozhodne soudce v neveřejném zasedání. „Následovat bude jmenování insolvenčního správce, popřípadě prozatímního věřitelského výboru. Navíc se musí určit termín schůze věřitelů a přezkumného jednání,“ řekla Olšarová.

Radka Háčková, která mediálně zastupuje skupinu Wetag, dnes řekla, že společnost je aktuálním vývojem v insolvenčním řízení šokována. „Měsíce jsme dlužníkem veřejně opakovaně dehonestováni a napadáni za šikanózní jednání a neoprávněnost podání insolvenčního návrhu. Pouhý den před jednáním soudu, který má rozhodnout o našem návrhu, dlužník z ničeho nic otočí o 180 stupňů a zásadně z ničeho nic změní názor?“ uvedla Háčková a postup označila za účelový. „Společnost Wetag bude ještě dnes rozporovat dlužníkem podanou žádost o odročení pátečního soudního jednání a odsouhlašení dlužníkova návrhu na reorganizaci,“ dodala Háčková. Společnost chce vyzvat insolvenční soud, aby rozhodl o úpadku.

Vítkovice Power Engineering jsou součástí strojírenské skupiny Vítkovice Holding podnikatele Jana Světlíka. Jejím menšinovým podílníkem je skupina KKCG Karla Komárka. Její mluvčí Dana Dvořáková dnešní krok firmy označila za velmi znepokojivý. „Několik měsíců šéf Vítkovic Jan Světlík prohlašoval, že se společnost Vítkovice Power Engineering v úpadku nenachází, a označoval insolvenční návrhy za neoprávněné a šikanózní. Proto je více než podivné, že pouhý den před jednáním soudu pan Světlík prozřel a vedení firmy se připojilo k insolvenčnímu návrhu,“ řekla.

Přečtěte si o Světlíkových záměrech:

Světlík zvažuje prodej části vítkovických strojíren

Jan Světlík

Podle ní se nabízí otázka, zda to není promyšlené, protiprávní jednání. „Dnešní krok Vítkovic dokazuje, že Jan Světlík systematicky a účelově lhal akcionářům, bankám, obchodním partnerům i zaměstnancům. Skupina Vítkovice musí projít restrukturalizací pod novým profesionálním manažerským vedením, neboť Jan Světlík svým jednáním společnost, zaměstnance, věřitele a akcionáře soustavně poškozuje,“ prohlásila.

Návrh na vyhlášení insolvence na společnost Vítkovice Power Engineering už dříve podala brněnská firma Wetag Invest. Vůči společnosti uplatnila pohledávky za šest milionů korun. V dnes púodaném návrhu na insolvenci a reorganizaci představitelé Vítkovice Power Engineering uvedli, že evidují přes 720 věřitelů. Celkovou dlužnou částku Kijonková zatím nenbyla schopna vyčíslit.

Skupina Vítkovice Machinery Group má celkem 34 firem. Vítkovice Power Engineering patří k hlavním součástem skupiny Vítkovice Holding a zaměstnává 1138 lidí. Čistý obrat za účetní období roku 2015 firma vykázala okolo 3,2 miliardy korun. Celá skupina loni měla obrat zhruba 14 miliard korun a konsolidovaný zisk 479 milionů korun. Hlavním vlastníkem skupiny je Jan Světlík. Podniky ze skupiny zaměstnávají 8000 lidí.

Dále čtěte:

BRAND24

Další atak na Světlíka. Návrhu na insolvenci čelí Vítkovice Gearworks

Miliardové spory okolo Agrobanky. Další kolo roztáčí Krúpa


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).