Menu Zavřít

V Česku ubylo nových staveb, meziročně o téměř třicet procent

7. 12. 2016
Autor: Profimedia.cz

Stavební firmy v Česku zahájily letos do konce října stavbu 3970 bytů v bytových domech, meziročně o 27,6 procenta méně. Nejvíce jich připadá na Prahu, kde jejich počet meziročně propadl o 72 procent. Počet zahájených staveb rodinných domů vzrostl o 14,4 procenta na více než 13 tisíc, zhruba čtvrtina se týkala Středočeského kraje. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu.

Největší podíl zahájených staveb bytových domů připadá na Prahu (22 procent). Následují Plzeňský (20,4 procenta), Středočeský (19,7 procenta) a Jihomoravský kraj (17,2 procenta).


Přečtěte si o realitních projektech, které v hlavním městě chystá Kaprain Holding Karla Pražáka:

Pražákův Kaprain Holding chystá v hlavním městě projekty za miliardy


V Praze se do konce října začalo v bytových domech stavět 875 bytů, v samotném říjnu 13. „Praha letos podle všeho směřuje k nejmenšímu počtu zahájených bytů za posledních deset let. Pokud bude na úřadech pokračovat povolování nové bytové výstavby současným tempem, za celý letošní rok se začne stavět jen něco málo přes 1000 bytů. Za stejnou dobu se jich přitom prodá 6500. Tato obrovská disproporce se projevuje růstem cen nových bytů,“ uvedl předseda představenstva developerské společnosti Central Group Dušan Kunovský.

Počet nově rozestavěných rodinných domů meziročně vzrostl o 14,4 procenta na 13.148. Nejvíce jich připadalo na Středočeský (25,2 procenta), Jihomoravský (13,6 procenta) a Moravskoslezský kraj (9,9 procenta). Podíl Prahy vzrostl na 3,1 procenta.

Spolu s dalšími kategoriemi, jako jsou nástavby, vestavby a penziony, začali stavební firmy do konce října stavět 21.630 bytů, meziročně o 1,4 procenta méně. V porovnání s rekordním rokem 2008 byl jejich počet nižší o 42,5 procenta.

O situaci na trhu nemovitostí čtěte více:

Nabídka bytů v Praze klesá, ceny naopak vzrostly

Velké banky od prosince zvýší hypoteční sazby

BRAND24

Ceny bytů dál rostou, nahrávají tomu hypotéky

Moderní a cenově dostupné bydlení s výhledem na Vltavu najdou zájemci v projektu Vltavská vyhlídka v Holešovicích také od poloviny září.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).