Menu Zavřít

Nabídka bytů v Praze klesá, ceny naopak vzrostly

26. 10. 2016
Autor: čtk

Průměrná cena prodaného bytu v Praze ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 19,5 procenta na 69 tisíc 517 korun za metr čtvereční. Mezičtvrtletně stoupla o 5,3 procenta. Vyplývá to ze společných statistik Trigemy, Skanska Reality a Central Group. Zhruba třetina prodaných bytů připadala na Prahu 9.

„Tlak na trhu s novými byty, který je na jedné straně dán relativně vysokým zájmem po novém bydlení a na druhé straně snižující se zásobou nových bytů, se odrazil v dalším omezení nabídky, ale také v nárůstu průměrné ceny za prodaný byt,“ uvedl předseda představenstva Trigemy Marcel Soural.

V segmentu pod 60 tisíc korun za metr čtvereční, tedy v nejnižších cenových relacích, podle Sourala developeři ve třetím čtvrtletí neprodali ani 30 procent nových bytů.

Nejvíce bytů, 35 procent, developeři prodali v rozmezí 60.000 - 70.000 korun za metr čtvereční. Nejdražší byla Praha 2 s průměrnou cenou 147.980 korun.


Pronajímáte byt? Přečtěte si, jak zdanit příjem z pronájmu


Počet nabízených bytů na trhu se meziročně snížil o třetinu na 4300. „Blížíme se k hranici 4000 bytů, kterou považuji za kritickou. Aby byla situace na trhu stabilní, je potřeba zásoba bytů mezi šesti a sedmi tisíci. Zlomovým obdobím bylo léto loňského roku, kdy se nabídka dostala pod hranici šest tisíc bytů. Pak se to utrhlo. Od tohoto okamžiku klesá nabídka a strmě stoupají ceny,“ doplnil Soural.

Počet prodaných bytů ve třetím čtvrtletí meziročně klesl o 14,7 procenta na 1450. Srovnání vychází ze staré metodiky, kdy byly až do konce loňského roku jako prodané započítávány i byty bez vydaného územního rozhodnutí. „Bez nich by byl pokles jen o 3,3 procenta,“ dodal Soural.

Nejvíce nových bytů, zhruba třetinu, prodali developeři v Praze 9. Následovaly Praha 10 a Praha 5, každá s podílem 17 procent.

„Teprve výsledky za poslední čtvrtletí jednoznačně ukážou, zda začíná mít zájem o nové byty opravdu sestupnou tendenci. Čísla za třetí kvartál tomu však nasvědčují. Nelze proto očekávat, že by se za letošní rok v Praze prodal obdobný počet bytů jako loni,“ řekl Soural. Od začátku roku do konce září prodali developeři v Praze 4800 bytů. Za celý loňský rok jich podle staré metodiky bylo zhruba 7000, podle nové 6500.


Z trhu s realitami čtěte více:

Hypoteční sazby klesly na nové minimum. Další pokles bude symbolický, soudí analytici

BRAND24

M7 spouští fond pro středoevropské reality. Ulovil pražský Oregon House

Realitní obchod roku? Pražský komplex The Park koupili Němci


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).