Menu Zavřít

Světlíkovy Vítkovice dodají Saúdům ocelárnu za miliardy

22. 6. 2016
Autor: Vítkovice.cz

Skupina Vítkovice Machinery Group dodá kompletní ocelárnu do Saúdské Arábie. Hodnota zakázky může podle generálního ředitele společnosti Vítkovice Holding Jana Světlíka dosáhnout až devíti miliard korun.

Mluvčí firmy Eva Kijonková uvedla, že vítkovická strojírenská skupina bude zodpovědná za dodávku kompletní nové ocelárny, včetně sekundární technologie a zařízení nepřetržitého odlévání oceli. Celková hodnota projektu podle mluvčí dosahuje 1,2 miliardy dolarů (28,8 miliardy korun). Vítkovice by měly získat zhruba 5,5 miliardy korun, zakázka se ale ještě může rozrůst o další 3,5 miliardy korun.

„Je to obrovský projekt a zřejmě největší zapojení české strojírenské firmy do budování nových výrobních kapacit v Saúdské Arábii,“ uvedl Světlík.

BRAND24

Kijonková dodala, že saúdskoarabský trh vítkovickou skupinu zajímá dlouhodobě. O výstavbu ocelárny usilovala pět let. Nositelem zakázky bude společnost Vítkovice Heavy Machinery. Ta patří k tahounům největší české strojírenské skupiny Vítkovice Machinery Group. Firma dodává těžké ocelové díly nebo konstrukce do různých průmyslových odvětví. Má zhruba 1200 zaměstnanců a podle předběžných výsledků se z předloňské ztráty 45 milionů korun dostala loni do zisku 90 milionů korun.

Celá skupina má více než osm tisíc zaměstnanců. Tvoří ji firmy s ročním obratem přes 25 miliard korun. V roce 2014 měla skupina konsolidovaný zisk 479 milionů korun. Hlavním vlastníkem skupiny je Jan Světlík.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).