Menu Zavřít

Brněnská Wetag zaútočila na Světlíkovo impérium. Je to trik, brání se Vítkovice

29. 4. 2016
Autor: Martin Pinkas

Ostravský krajský soud dnes zahájil insolvenční řízení s firmou Vítkovice Power Engineering ze strojírenské skupiny Vítkovice Machinery Group (VMG) podnikatele Jana Světlíka. Návrh podala brněnská společnost Wetag Invest. Firma současně sdělila, že podala insolvenční návrh také na firmu Vítkovice Mechanika. Uvedla, že skoupila pohledávky obou firem. "Je to reklamní trik, většina našich pohledávek se nedá platně postoupit," říká obchodní ředitel skupiny VMG Jiří Skuhra.

Podle mediální zástupkyně firmy Wetag Radky Háčkové byly v insolvenčním řízení přihlášeny pohledávky téměř za šest milionů korun vůči společnosti Vítkovice Power Engineering a pohledávky 475 tisíc korun za společností Vítkovice Mechanika. Wetag tvrdí, že v současnosti uzavírá dohody s dalšími dodavateli, jejichž pohledávky v řádech desítek milionů korun plánuje připojit do podaných insolvenčních návrhů.

Wetag: Naše obchodní aktivity jsou striktně a pouze našimi obchodními aktivitami

Háčková se ohradila proti spekulacím, že by za insolvenčními návrhy mohl být podnikatel David Beran nebo skupina KKCG Karla Komárka. Beran vede se Světlíkem spor o akcie Vítkovice Holding, KKCG je menšinovým podílníkem Světlíkovy strojírenské skupiny.

„Naše obchodní aktivity jsou striktně a pouze našimi obchodními aktivitami. S panem Beranem nebo skupinou KKCG nemají nic společného,“ uvedla.


Přečtěte si o VMG: Strojírenské Vítkovice odkryly karty. Zisk mají menší, rezervy vyšší


Vítkovice Power Engineering patří k hlavním součástem skupiny VMG. Skupinu tvoří více než tři desítky firem s ročním obratem přes 25 miliard korun. Podniky ze skupiny zaměstnávají osm tisíc lidí.

„Údajný věřitel zdůvodňuje návrh na insolvenci bez toho, aby s námi jednal a ověřil schopnost úhrady. To je absurdní. Je to reklamní trik, většina našich pohledávek se nedá platně postoupit,“ říká k případu obchodní ředitel skupiny VMG Jiří Skuhra.

VMG: Údajný věřitel zdůvodňuje návrh na insolvenci bez toho, aby s námi jednal a ověřil schopnost úhrady.

Společnosti Vítkovice Mechanika a Vítkovice Power Engineering nejsou podle jeho slov v situaci úpadce a nikdy nebyly partnerem společností skupiny Wetag.

„Skupina VMG má 34 firem a nic nenasvědčuje tomu, že by nebyla schopna uhradit závazky z obchodního styku. Podle platného znění smluv se ten, kdo postoupil pohledávku za Vítkovicemi, ocitá v nevýhodné situaci – s největší pravděpodobností prodal pod cenou a ještě s rizikem, že akt postoupení je od samého začátku neplatný. Také proto operuje Wetag s pouhými asi šesti a půl miliony korun. Nepoměr mezi pohledávkami a celkovým obchodním obratem skupiny Vítkovice, který je zhruba 14 miliard korun, je evidentní,“ argumentuje mluvčí VMG Eva Kijonková.

BRAND24

V tuto chvíli vítkovická skupina podle ní pracuje na tom, aby soudu velmi rychle doložila, že má i na úhradu teoretických pohledávek skupiny Wetag. „Cílený útok na skupinu VMG přes nesmyslné pohledávky už trvá několik měsíců. Například společnost Carnefix, která podala návrh na insolvenci proti skupině za zhruba 400 tisíc korun, má neexistující pohledávku,“ zakončila Kijonková.


Čtěte ještě: David Beran: Se Světlíkem se klidně dohodnu na splátkovém kalendáři


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).