Menu Zavřít

Slovenská vláda posvětila nákup stovek obrněnců pro armádu

17. 5. 2017
Autor: http://www.kerametal.sk/

Slovenská vláda dnes podpořila plány ministerstva obrany na nákup obrněných vozidel typu 4x4 a 8x8. Bratislava počítá se zapojením domácích firem do celé zakázky na obstarání 485 obrněnců v odhadované hodnotě 1,2 miliardy eur (31,7 miliardy korun).

Podle zástupce náčelníka generálního štábu slovenské armády Pavla Macka společnosti na Slovensku vyrábějí bojové věže či munici. Ve slovenském zbrojařském průmyslu se angažuje také skupina MSM Group, ve které většinový podíl drží průmyslový holding Czechoslovak Group českého podnikatele Jaroslava Strnada. Loni zase slovenská společnost Kerametal představila novou generaci lehkého obrněného vozidla Aligator.

„Pokládám (nákup obrněnců) za jeden z nejdůležitějších v historii ozbrojených sil od roku 1993. Jde o modernizaci pozemních sil, v minulosti jsme se více soustředili na vzdušné síly,“ uvedl ministr obrany Peter Gajdoš.

Nové obrněnce nahradí starší stroje, které Slovensko zdědilo po někdejší československé armádě. Dodávky by měly začít již v příštím roce a trvat postupně do roku 2029. Slovensko plánuje nakoupit hlavně obrněná a taktická vozidla typu 4×4, a to 404 kusů. Součástí zakázky budou také obrněná vozidla typu 8×8 pro pěchotu.

Macko upozornil, že připravovaný nákup osmi desítek těžkých obrněnců pomůže jen k částečné modernizaci vybavení armády. „V současnosti máme dvě bojové brigády, což je hlavní bojová síla ozbrojených sil. Bojovými vozidly 8×8 měníme dva prapory, není to nějaká velká kapacita. Na obranu Slovenské republiky potřebujeme více než brigády,“ řekl Macko.


V Česku nové obrněnce už nějakou dobu máme:

Obrana podepsala zakázky za 1,5 miliardy. Za opravu pandurů připlatí

Obrněné vozidlo Pandur


Zatím není známo, zda Slovensko vypíše tendr, nebo se rozhodne například pro nákup prostřednictvím Evropské obranné agentury, agentury NATO nebo v rámci spolupráce s dalšími středoevropskými zeměmi.

Odhadovaná hodnota zakázky na nákup obrněných vozidel je o zhruba pětinu vyšší než roční rozpočet slovenského ministerstva obrany. Slovensko plánuje navýšit do roku 2020 výdaje na obranu na částku odpovídající 1,6 procenta výkonu ekonomiky, loni tento podíl dosáhl 1,16 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Z členství Slovenska v NATO vyplývá závazek vynakládat na obranu dvě procenta HDP.

Slovensko si v rámci modernizace svých ozbrojených sil, které se potýkají se zastaralou technikou, již dříve objednalo nová dopravní letadla, víceúčelové vrtulníky a jedná také o modernizaci stíhacího letectva.

V Česku nákup obrněnců pro armádu provázela podezření z korupce, nejvyšší soud letos v dubnu ale zrušil odsuzující verdikt nad lobbistou Markem Dalíkem. Případ vrátil pražskému vrchnímu soudu, který Dalíka poslal na čtyři roky do vězení za pokus o podvod.

BRAND24

Dále čtěte:

Další blamáž. Dodávka vojenské výbavy z USA se zadrhla

Vysvětlete nákup neprůstřelných vest, žádá ČSSD Babišovo ANO

Česká zbrojovka dodá vojenské policii neprůstřelná trika

 Balistické triko CZ 4M Spirit


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).