Menu Zavřít

Obrana podepsala zakázky za 1,5 miliardy. Za opravu pandurů připlatí

2. 5. 2017
Autor: Charles Abarr

Ministerstvo obrany podepsalo smlouvy na nákup a opravy techniky celkem za 1,5 miliardy korun. Se společností Tatra Defence Vehicle uzavřela tříletou rámcovou smlouvu na opravy obrněných transportérů Pandur za 1,1 miliardy korun. Částka je výrazně vyšší než v minulosti, podle obrany předchozí rámec skutečným potřebám nedostačoval.

Společnost Tatra Defence Vehicle má pro Českou republiku exkluzivní licenci od výrobce pandurů, ministerstvo obrany proto zakázku na servis obrněnců muselo zadat jí. „Rámcová smlouva je uzavřena na tři roky s finančním limitem 1,1 miliardy korun. Prostředky budou čerpány podle reálných potřeb armády,“ uvedl tiskový mluvčí ministerstva obrany Petr Medek.

Podle náměstka ministra obrany Pavla Berana bylo v předchozí smlouvě na roky 2014 až 2016 na opravy k dispozici necelých 300 milionů, což neodpovídalo skutečným potřebám vojáků. „Důsledkem byla zvyšující se nepojízdnost techniky. Proto jsme finanční limit navýšili na reálnou úroveň,“ podotkl Beran. Stropnický dodal, že „bohužel při nákupu pandurů nebylo součástí kontraktu zajištění životního cyklu vozidel“. „Napravujeme tak chyby našich předchůdců,“ uvedl.

Společnost Tatra Defence Vehicle (TDV), která patří do holdingu Czechoslovak Group, uvedla, že podpisu smlouvy předcházela několikaměsíční vyjednávání. „Nová servisní smlouva přinese armádě podstatné zlepšení servisních služeb po stránce rychlosti i ceny,“ uvedla firma. Její zástupci poznamenali, že TDV disponuje vlastními výrobními kapacitami a schopností zajistit provoz pandurů v průběhu celého životního cyklu na území Česka.

„Czechoslovak Group nahrazuje zahraniční subdodavatele pro projekt Pandur II českými. To přinese další zlevnění výroby i zrychlení dodávek. V neposlední řadě se jedná o přínos pro českou ekonomiku jako takovou,“ uvedl člen představenstva TDV Vladimír Matyáš.


USA dluží českému vojsku neprůstřelné vesty za 52 milionů


Zástupci firmy dodali, že technickou podporu a opravy zbraňových stanic vyrobených izraelskou firmou Rafael, kterými jsou pandury české armády vybaveny, bude mít na starosti Excalibur Army. I ta patří do holdingu Czechoslovak Group.

Dalších až 180 milionů korun půjde v letech 2017 až 2020 na dodávku náhradních dílů pro nákladní vozidla Tatra T-810. Dodávat je bude společnost Excalibur Army. Podle Medka má armáda v užívání 610 kusů těchto vozidel.

Za téměř 203 miliony korun společnost Pramacom-HT vojákům vyrobí přístroje nočního vidění. Armáda má dostat celkem 2500 monokulárních přístrojů a 625 adaptérů, které umožní rozšíření na binokulární provedení. Tuto zakázku obrana zadala přes alianční agenturu NSPA. „Z osmi uchazečů podala nejvýhodnější nabídku česká společnost Pramacom-HT, která Armádě ČR dodávala stejný materiál už v roce 2015,“ poznamenal Medek.

BRAND24

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) zdůraznil, že smlouvy byly podepsány s českými firmami. „Pro armádu je velmi důležité, když jsme schopni servisovat a udržovat techniku na našem území,“ poznamenal.

Přečtěte si komentáře Ondřeje Stratilíka:

Bylo jich pět

Stropnického pomník aneb Jak ANO obralo vojáky o 600 milionů​

Žádný Azimut, natož Chlapci a chlapi


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).