Menu Zavřít

Další blamáž. Dodávka vojenské výbavy z USA se zadrhla

26. 4. 2017
Autor: MOČR

Už tři týdny měli mít čeští vojáci v Afghánistánu americké neprůstřelné vesty SPCS Magnum. Urgentní nákup za 17,5 milionu korun se však zadrhnul. Pětistovka zaplacených vest nedorazila.

„Balistiku do zahraniční operace měla agentura NSPA dodat do konce března, ale nedodá,“ potvrdil na zasedání branného výboru Josef Bečvář, náčelník generálního štábu. Pořízení amerických nosičů balistických plátů SPCS Magnum přitom loni ministerstvo obrany vysvětlovalo jako urgentní nákup. Používané balistické ochraně českých vojáků v Afghánistánu končí životnost a kritickou situaci mělo vyřešit právě zrychlené pořízení magnumů.

Jak nyní Euru řekl Bečvářův mluvčí Jan Šulc, podle posledních informací z NSPA dorazí pětistovka zaplacených vest do konce července. Aby se mezitím čeští vojáci pod Hindúkušem nedostali do ohrožení, armáda pro ně po českých a moravských posádkách sesbírala všechny použitelné vesty. „Na základě tohoto opatření máme v současné době zajištěnu balistiku pro jednotky v zahraničních operacích do konce letošního roku,“ pokračuje Šulc.


Čtěte o nákupech přes agenutru NSPA:

Proč českou armádu zachraňují cizí úředníci

Pozor na přilbu. Vojáci sice mají moderní pušky, ale hlavu jim chrání zastaralé přilby.


Proč se tak důležitý obchod zpožďuje, prý česká strana neví. Možná i proto v poslední době ministerstvo obrany několikrát prohlásilo, že přes NSPA chce nakupovat čím dál tím méně. Pořízení pětistovky vest SPCS Magnum mělo být jedním z kroků, jak zalepit díru po zrušené zakázce s Českou zbrojovkou na vesty za 68 milionů korun. Loni proto obrana přiobjednala další tisícovku amerických Magnumů, v prosinci zase české firmě Argun zadala zakázku na 5500 vest za 255 milionů korun.

BRAND24

Dále čtěte:

Vysvětlete nákup neprůstřelných vest, žádá ČSSD Babišovo ANO

Česká zbrojovka dodá vojenské policii neprůstřelná trika

 Balistické triko CZ 4M Spirit


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).