Menu Zavřít

Přiškrcený online hazard: stát zahnal desítky firem a rozdává milionové pokuty

16. 8. 2017
Autor: Profimedia.cz

Přísnější pravidla pro provozovatele internetových sázkových kanceláří a kasin, která platí od začátku roku, splnila očekávání ministerstva financí. Na třicet firem skončilo. Kdo pravidla nerespektuje, čelí tvrdým postihům - devíti operátorům byly uděleny vysoké sankce.

Zahraniční operátoři online hazardních her či forexoví obchodníci musí mít od ledna licenci pro činnost v Česku. Tuto povinnost mnoho z nich nesplnilo, a tak je stát upomíná a pokutuje.

Již třicet cizích firem se rozhodlo v Česku skončit. Velcí hráči William Hill a Betsson se z byznysu v tuzemsku stáhli ještě před zpřísněním regulace českými úřady.

„Třicet provozovatelů zareagovalo na výzvu ministerstva financí stažením se z českého trhu. S provozovateli, kteří pokračovali v ilegálním působení na českém trhu, bylo zahájeno doposud celkem deset správních řízení o zápisu na seznam nepovolených internetových her,“ potvrzuje pro Euro.cz mluvčí ministerstva financí Filip Běhal.

Pokud se firma na seznam, tedy jakýsi blacklist, dostane, na českém trhu si lidově řečeno neškrtne. Dvě řízení byla ukončena, protože se provozovatel stáhl z českého trhu, jedno skončilo zápisem na blacklist, zbývající správní řízení probíhají. Historicky první online sázkovou kanceláří, která dostala v Česku stopku je stránka 1xbet.com.


O hazardu čtěte více:

Nový rekord. Češi loni prosázeli téměř 200 miliard

herna


Pro firmy, které úřední výzvy a požadavky ignorovaly, přišla další neblahá zpráva. Resort financí to myslí vážně také s požadavkem na doplatky zpětně vyměřené daně a pokutami. Ty nejsou zanedbatelné. Dosud bylo uděleno devět pokut v celkové výši 185,1 milionu korun.

Provozovatelé internetových stránek dlouhodobě namítají, že nemají problém se samotným licencováním a placením daní v Česku. Vadí jim ale příliš vysoká daň. Operátoři nyní musí platit 35 procent z hrubého příjmu, což je pro mnoho zahraničních firem neatraktivní. Podle herních společností proto raději přesunou aktivity na servery v daňových rájích.

BRAND24

Nový zákon regulující hazardní hry je platný od 15. června loni a účinný od začátku letoška. Podle ministerstva financí, které nová pravidla připravilo, zákon restrikce z hlediska sídla neklade, naopak prý umožňuje přístup na hazardní trh v České republice i subjektům ze zahraničí.

Čtěte také:

Ruský hacker si hraje na Robina Hooda. Obírá kasína na automatech

Synot Tipu klesl zisk i výnosy. Valenta viní nekoordinovanou regulaci

Heren v Česku proti loňsku ubylo šest procent


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).