Menu Zavřít

Pražská energetika odstřihla dodavatele Enwox od sítě kvůli neuhrazeným fakturám

26. 7. 2017
Autor: čeps

Potíže energetické firmy Enwox Energy, o kterých web Euro.cz informoval již na konci června, se dále stupňují. Dceřiná firma Pražské energetiky (PRE) s ní vypověděla smlouvu kvůli neuhrazeným pohledávkám za distribuci elektrické energie. Zákazníky Enwoxu na území hlavního města převezme PRE v režimu dodavatele poslední instance.

Zásah proti problémovému dodavateli energie potvrdil webu euro.cz generální ředitel PRE Pavel Elis. „Neplatili naší dceřiné společnosti PREdistribuce. Vzhledem k tomu, že se jedná o menší firmu, není pohledávka vysoká. Pohybuje se v řádu jednotek milionů korun,“ odpověděl Elis.

Enwox Energy má většinu zákazníků mimo území Prahy. Tady však zatím není jisté, jak budou distributoři elektřiny reagovat. Podle vyjádření mluvčího Romana Gazdíka zatím Skupina ČEZ o ukončení spolupráce s Enwoxem nerozhodla. Portál Euro.cz kontaktoval s prosbou o vyjádření také zástupce firmy Enwox Energy, ten však zatím nereagoval.

První informaci, že s firmou Enwox Energy není něco v pořádku, přineslo Euro.cz v závěru června. Enwox totiž doslova ze dne na den ukončil dodávky několika velkým zákazníkům. Konkrétně mezi ně patřil třeba magistrát Jablonce nad Nisou a vodárenské podniky v Ostravě a Karlových Varech. Například jablonecký magistrát se až 29. června dozvěděl, že mu zmíněný dodavatel ukončí od počátku července dodávku elektřiny.


Podivné rozhodnutí v podivném sporu. Amper Market se má omluvit kladenské burze

 Českomoravská komoditní burza


Výkonný ředitel Enwox Energy Lukáš Weisz tehdy uvedl, že ukončení smluv má mít souvislost s „očistou“ firmy před plánovaným vstupem nového investora. „V souvislosti s tím bylo po provedení interního auditu ze strany potenciálního partnera doporučeno naší společnosti provést ukončení dodávek komodity malé části zákaznického portfolia, jevící se jako problematické,“ řekl Weisz. Ukončení dodávek se podle Weisze týkalo 32 zákazníků s celkem 580 odběrnými místy.

Menší dodavatelé energií se v posledních měsících dostávají pod tlak. Na rozdíl od větších dodavatelů nenakupují elektřinu na celý rok dopředu, ale jsou závislí na obchodování na krátkodobém (spotovém) trhu. Vzhledem k oživení ekonomiky a výpadkům výroby jaderných elektráren v Česku i zahraničí, ale i dalším příčinám, jsou letos ceny na krátkodobém trhu vyšší, což stahuje malé dodavatele do ztráty.

Firma Enwox Energy vznikla v únoru 2014, sídlo má v Ostravě. Jejím vlastníkem je slovenský podnikatel Pavol Konečný. Podle statistik správce energetického trhu OTE v květnu dodávala elektřinu do 6484 odběrných míst a zemní plyn do 1079 odběrných míst. Své služby nabízela hlavně veřejnému sektoru.

BRAND24

Přečtěte si o honu za levnější elektřinou

Ilustrační foto

Dále čtěte:

Dotační eldorádo. Bioplynové stanice loni shrábly osm miliard

Liberalizovaný trh s energiemi do Česka přivábil Švýcary a Italy

Srovnání Česko versus okolní země: Kde je nejdražší elektřina?


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).