Menu Zavřít

Liberalizovaný trh s energiemi do Česka přivábil Švýcary a Italy

14. 3. 2017
Autor: Reuters, Euro

Další zahraniční hráče přilákal do Česka liberalizovaný trh s elektřinou a plynem. Nezakládají dceřiné firmy ani nekupují zavedené dodavatele. Své služby nabízí přímo zahraniční centrála.

Jak lze vyčíst z aktuálních dat správce energetického trhu OTE, prvních pět stovek odběrných míst již v Česku získal švýcarský podnik Axpo Trading. Ten je známý hlavně jako vlastník nejstarší dodnes provozované jaderné elektrárny v Evropě - téměř 50 let starých reaktorů v Beznau. Účastní se též konsorcia, které buduje plynovod TAP z Turecka do jižní Itálie.

Ve Švýcarsku Axpo zásobuje elektřinou tři miliony lidí, jinde v Evropě se zaměřuje spíše na dodávky pro průmyslové podniky a další velké odběratele. Totéž platí i v českém případě, kde kromě zajištění elektřiny a plynu nabízí také poradenství v oboru energetické účinnosti.

Italská společnost ENOI se zaměřila výhradně na zemní plyn. Sídlo má v Miláně a chlubí se ročním obratem ve výši 4,5 miliardy eur. Podle statistik OTE zatím Italové získali v Česku 190 odběrných míst. Jejich zájem se taktéž soustředí na velké a střední odběratele.

Na náš trh s energiemi již v minulých letech proniklo několik zahraničních dodavatelů, hlavně ze sousedních zemí. Větší zájem je o dodávky zemního plynu, které aktivně nabízí francouzská Engie (bývalý GDF Suez), slovenský SPP i německá VNG Energie. Na trhu s elektřinou se významněji uplatnily Slovenské elektrárne a v menší míře polský Tauron.

Čtěte dále:

Ohlodaný tržní koláč. ČEZ a innogy přicházejí o zákazníky

Miliardový obchod na obzoru. Dodavatel energií Lumius je na prodej

Drahý plyn: dodavatelé ignorují cenové doporučení regulátora

BRAND24

Změna na trhu s energiemi: cenu křiví zprostředkovatelé

Hlavně teplo. Češi na něj spotřebují většinu energií a opouští uhlí


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).