Menu Zavřít

Kellner zůstává nejbohatším Čechem, jeho majetek narostl o 40 miliard

26. 9. 2017
Autor: Týdeník Euro

V posledním roce výrazně narostla hodnota majetku Daniela Křetínského, Patrika Tkáče i Radovana Vítka. Jen osm ze stovky nejbohatších si loni pohoršilo. Petr Kellner je s 235 miliardami korun dvakrát bohatší než Andrej Babiš, ten má naopak dvakrát více majetku než Karel Komárek. To není úvod početního příkladu pro přijímací zkoušky na gymnázia, ale přibližný poměr sil mezi trojicí nejbohatších Čechů podle aktuálního propočtu týdeníku Euro.

Podobně jako v minulých letech přinášíme na prahu podzimu publikaci Top miliardáři obsahující přehled nejbohatších Čechů a Slováků. Vešlo se do něj hned 104 osob, jejichž majetek dosahuje nejméně tří miliard korun. Dvě desítky nejbohatších disponují majetkem od 15 miliard korun výše.

Své už tradiční prvenství i letos s výrazným náskokem obhájil téměř stoprocentní vlastník skupiny PPF Petr Kellner. V meziročním srovnání si polepšil o 40 miliard na 235 miliard korun, přičemž hlavním tahounem růstu bylo výrazné zlepšení výsledku hospodaření finanční skupiny Home Credit na ruském a čínském trhu. PPF zbohatlo také na výhodném prodeji některých aktiv či téměř bezplatném získání polovičního podílu v německé energetické skupině LEAG.

Druhý v pořadí Andrej Babiš si naopak pohoršil o 10 miliard na aktuálních 111 miliard korun. Jeho holding Agrofert totiž loni vydělal méně, propad ziskovosti postihl také nejziskovější podnik v Babišově impériu - německou chemičku SKW Piesteritz. V úvahu jsme vzali i výrazný nárůst zadlužení u bank. Poznámka na okraj: převod akcií na svěřenské fondy je podle nás „účelovka“ a za reálného vlastníka Agrofertu nadále považujeme Andreje Babiše osobně.

 Žebříček nejbohatších Čechů a Slováků

Následující trojice miliardářů - jmenovitě Karel Komárek, Daniel Křetínský a Patrik Tkáč - se pohybuje blízko hranice 50 miliard korun. Křetínský s Tkáčem si v meziročním vyjádření výrazně polepšili. Transakce z poslední doby, tedy kapitálový vstup australských fondů skupiny Macquarie a prodej podílu skupiny J&T, umožnila přesnější stanovení hodnoty Energetického a průmyslového holdingu včetně majetku jeho akcionářů.

Výrazný nárůst majetku vykázal i šestý muž v pořadí, kterým je realitní magnát Radovan Vítek. Pomáhá mu současný developerský boom tažený růstem evropské ekonomiky; nízké úrokové sazby a přetlak peněz na finančním trhu navíc přímo vybízejí k nákupu komerčních nemovitostí na úvěr. Hodnotu Vítkova majetku jsme tudíž ohodnotili na zhruba 40 miliard korun.


Přečtěte si: Utajené firmy i dotace. Babiš má na Slovensku spoustu Čapích hnízd

 Andrej Babiš


V drtivé většině případů platí, že nejzámožnější byznysmeni v Česku i na Slovensku za poslední rok dále zbohatli. S ohledem na současný ekonomický růst tomu těžko může být jinak. Přesto jsme našli osm lidí, u nichž došlo k meziročnímu snížení hodnoty majetku (a přitom se stále vešli do našeho žebříčku). Tak například pokles ziskovosti J&T Banky se negativně podepsal na majetcích Jozefa Tkáče a Ivana Jakaboviče, zhoršení zisku Bonatransu ubralo miliardu korun z hodnoty majetku Jitky Cechlové Komárkové.

V letošní publikaci se v horní stovce objevilo celkem 27 nováčků, mezi něž patří namátkou Jaroslav Strnad, Pavel Hubáček či Martin Vohánka.

Kompletní žebříček, profily a rozhovory s nejbohatšími Čechy a mnoho dalších informací z jejich života a byznysu najdete ve speciálu týdeníku Euro TOP MILIARDÁŘI 2017, který je v prodeji od 25. září.

 Euro TOP miliardáři 2017

Dále čtěte:

BRAND24

Vítkova CPI nabídne až 33 miliard v dluhopisech. Polovinu dá na refinancování dluhů

Miliardář Krúpa kupuje rakouskou banku Wiener Privatbank


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).