Menu Zavřít

Méně uhlí a pružný trh s emisemi, žádá ČEZ Evropskou unii

25. 11. 2016
Autor: profimedia.cz

Polostátní skupina ČEZ chce společně s dalšími pěti evropskými energetickými firmami po evropských zákonodárcích úpravu politiky kolem skleníkových plynů. Požadují zatraktivnění trhu s emisními povolenkami a menší objem uhlí v energetice.

Šéfové šesti předních evropských energetických společností - Centrica, ČEZ, Engie, Fortum, Iberdrola a Innogy, představili na půdě Evropského parlamentu iniciativu Magritte. Skupina firem od Štrasburku požaduje vyšší nasazení v reformě evropského trhu s uhlíkem. Firmy předstoupily před zákonodárce formou veřejného slyšení.

Energetické společnosti v rámci iniciativy varují, že současná politika Bruselu nepostačuje na dosažení ekologických ambicí. „Současný systém obchodování s povolenkami CO2 nevysílá cenový signál, který by podpořil investice do nízkouhlíkových technologií. Což byl hlavní záměr zavedení povolenek,“ uvedl pro Euro.cz tiskový odbor skupiny ČEZ.

Evropská komise již předložila legislativní návrhy k realizaci závazku Evropské unie snížit do roku 2030 emise alespoň o 40 procent. Jedná se o kombinaci dotačních, ale i strukturálních projektů, které mají oživit energetiku z obnovitelných zdrojů.

Firmy reformy vítají, ale podle nich zkrátka nebudou stačit. Od Evropské komise žádají úpravu cen emisních povolenek, ale také regulaci dalších cenových složek v energetice tak, aby se pro podniky stalo investování do obnovitelných zdrojů podnikatelsky zajímavé.

Podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) bude muset Evropská komise pro dosažení cílů, které si stanovila, investovat do roku 2040 asi 2,5 bilionu amerických dolarů. Samotný energetický průmyslový sektor přitom produkuje téměř 60 procent emisí skleníkových plynů v Evropě. Investice se tedy budou týkat zejména energetických podniků.

Jediná z regionu

Firmy proto požadují posílení struktury trhu s uhlíkem a obnovu důvěry investorů do emisních povolenek. Ta byla v minulosti podlomena kvůli mohutným propadům cen povolenek. Od Bruselu firmy chtějí také konkrétnější návrhy, jak se mohou státy zbavit závislosti svých energetik na uhlí.

Problémem je podle nich také nekoordinovanost národních iniciativ členských států, které nejednotným postupem křiví tržní podmínky.

Iniciativa Magritte vznikla v Bruselu v květnu před třemi lety s cílem upozornit na současné problémy postihující energetický sektor. „Společnost ČEZ přistoupila do iniciativy jako jediná z energetik střední a východní Evropy. Nechceme pouze nečinně přihlížet, chceme být iniciativní na poli evropské energetiky a přicházet i s novými řešeními,“ uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Skupině ČEZ loni meziročně klesl čistý zisk o osm procent na 20,5 miliardy korun. Tržby jí vzrostly o čtyři procenta na 210,2 miliardy korun.

BRAND24


Čtěte také:

ČEZ vstoupil na chorvatskou energetickou burzu

Obnovitelné zdroje se dostávají do nepřízně Bruselu

==== Poprvé. Loni vzniklo více zelených než fosilních zdrojů energie ====

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).