Menu Zavřít

Kellner jde do britských financí. PPF rozjíždí na ostrovech novou banku

28. 2. 2017
Autor: Týdeník Euro

Investiční skupina PPF, kterou ovládá nejbohatší Čech Petr Kellner, spouští ve Velké Británii vlastní banku. Finanční ústav nazvaný Clear Bank se zaměří na převody peněz především mezi jednotlivými britskými bankami. Dnes to napsal server iHNed.cz, podle kterého už Clear Bank funguje v testovacím provozu a naplno má být spuštěna na podzim.

„Vidíme zde velký potenciál, a proto jsme stáli při zrodu Clear Bank,“ řekl serveru Mel Carvill, který v představenstvu banky zastupuje PPF. Získání britské bankovní licence je podle něj známkou důvěry v projekt.

Skupina PPF, která dosud v Británii měla jen několik nemovitostí, drží podle serveru v Clear Bank podíl 35 procent. Dalších 35 procent vlastní společnost CFFI UK Venture a zbývajících 30 procent má v držení management Clear Bank. Celková investice činí necelou miliardu korun, uvedl iHNed.cz.

Podle žebříčku týdeníku Euro disponuje nejbohatší Čech Petr Kellner majetkem ve výši 180 až 205 miliard korun.

Clear Bank byla založena před třemi lety jako start-up. Jejím zakladatelem a předsedou představenstva je Nick Ogden, zakladatel služby WorldPay. Podle Ogdena by měla Clear Bank oživit dosavadní trh a konkurovat novými technologiemi i nižšími transakčními poplatky. Clear Bank odhaduje, že svým vstupem ušetří britské ekonomice na transakčních poplatcích ročně kolem tří miliard liber (v přepočtu 95 miliard korun).

BRAND24

Skupina PPF investuje do řady odvětví od bankovnictví a finančních služeb, přes telekomunikace, pojišťovnictví, nemovitosti, zemědělství a maloobchodní služby až po biotechnologie. Působí v Evropě, Rusku, Asii a USA. V ČR vedle akvizice v telekomunikacích působí PPF v oblasti bankovnictví a finančních služeb, v realitách či biotechnologiích.

Čtěte dále:

Hedvábná jízda: Home Credit loví indické a čínské dlužníky

PPF prodala menší podíl v O2 firmě, za kterou má stát miliardář Tykač

Nájezdníci z Východu. České firmy už nejsou na Západě za otloukánky

Další sblížení. Kellner, Křetínský a Tkáč vstupují do společného holdingu

Kellner a Šmejc ustupují z Ruska, prodali řetězec Eldorado


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).