Menu Zavřít

Majetek českých miliardářů poprvé překročil hranici 1 bilionu korun

23. 9. 2016
Autor: Týdeník Euro

Jeden bilion korun. Přes tuto astronomickou sumu se poprvé přehoupla celková hodnota majetku stovky českých a slovenských multimiliardářů. Důvodem je pokračující tisknutí peněz ze strany největších centrálních bank světa.

Záplava levných peněz je totiž v současnosti hlavním celosvětovým faktorem, který žene nahoru nejen ekonomiky, ale rovněž ceny akcií, dluhopisů, komodit, realit a rovnou celých firem. Hodnota řady aktiv se díky tomu dostala na nejvyšší úrovně v historii.

Těží z toho miliardáři na celém světě včetně českých a slovenských. Celková hodnota majetku miliardářů v Česku a Slovensku i díky tomu meziročně vzrostla o přibližně osmnáct procent na 1083 miliard korun. Jmění miliardářské elity za uplynulých dvanáct měsíců tak narostlo o zhruba 165 miliard.

Žebříčku miliardářů neotřesitelně kraluje největší akcionář skupiny PPF Petr Kellner. Jeho jmění odhadla redakce Eura na 180 až 205 miliard korun. Oproti předchozímu roku si polepšil o výrazných 56 miliard. Důvodem je růst hodnoty telekomunikační společností O2 Czech Republic a České telekomunikační infrastruktury. K navýšení přispělo i uklidnění na rozvíjejících se trzích, kde působí Kellnerův Home Credit.

Dvojkou nadále zůstává současný ministr financí a jediný majitel skupiny Agrofert Andrej Babiš, který vlastní majetek v hodnotě 105 až 120 miliard korun. Duo Kellner a Babiš je neochvějně v čele žebříčku s náskokem desítek až stovek miliard korun před ostatními boháči.

Na třetí místo se poprvé dostal realitní magnát Radovan Vítek, který ovládá skupinu CPI Property Group. Vítek odsunul na čtvrté místo finančníka Pavla Tykače, který kontroluje energetickou skupinu Czech Coal.

TOP 5 milardářů
Pořadí Jméno Majetek (v mld. Kč)
1. Petr Kellner 180 - 205
2. Andrej Babiš 105 - 120
3. Radovan Vítek 35,75 - 41,6
4. Pavel Tykač 25,8 - 33,7
5. Karel Komárek 20 - 25,6

Kompletní žebříček sta nejbohatších Čechů a Slováků najdete ve speciálním vydání týdeníku Euro, které vychází v pondělí 26. září 2016.

Speciál přináší rovněž příběhy nejbohatších lidí historie, rozsáhlý materiál o filantropii tuzemských boháčů, ale rovněž návod, jak se miliardářem stát.

BRAND24

TOP miliardáři 2016

O miliardářích dále čtěte:

Miliardářské dědění: v banku jsou téměř 4 biliony dolarů

Když vyhazov nebolí aneb 20 šéfů s miliardovými padáky

Gates letos zbohatl o pětinu. Vlastní majetek za 90 miliard dolarů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).