Menu Zavřít

Hedvábná jízda českých miliardářů: Home Credit loví indické a čínské dlužníky

23. 2. 2017
Autor: ČTK/AP

Asie se po ochlazení ruského trhu stala stěžejním trhem tuzemského poskytovatele úvěrů. Její význam však ještě vzroste. Majitelé Home Creditu Petr Kellner a Jiří Šmejc hodlají investovat do indického sektoru e-commerce. V Číně firma zaznamenává nové rekordy a otevírá obří call centra pro tisíce operátorů.

Indická pobočka české společnosti zvažuje spolupráci s předními indickými internetovými obchody. Chce se tak svézt na prudkém rozvoji indického internetu.

Podle webu economictimes.com hodlá firma v letošním roce spustit první dvě zkušební eshopové spolupráce. Zákazníkům internetových obchodů chce nabídnout stejné splátkové produkty, jaké jsou v portfoliu kamenných prodejen.

Jak uvedl ředitel indické pobočky Pavel Maco, Home Credit chce v Indii financovat online nákupy běžných domácích spotřebičů. Díky tomu firma očekává, že se počet jejích zákazníků letos zvýší na trojnásobek.

Společnost působí na indickém trhu už pět let. Zaměřuje se zejména na spolupráci s mobilními operátory a prodejci mobilních telefonů. Financovala už nákup 1,8 milionu mobilů, což tvoří 90 procent všech zakázek indické divize Home Creditu. Další potenciální růst vykazuje financování nákupu motorek, které jsou v Indii nejrozšířenějším dopravním prostředkem.

Obří call centra

Trh se spotřebitelskými úvěry přitom podle údajů indické národní banky vzrostl meziročně o 16,3 procenta. Tohoto trendu hodlá Home Credit využít. K deseti indickým zastoupením proto minulý týden přidala novou pobočku v Kalkatě.

Asie je již delší dobu stěžejním trhem českých finančníků. To podstatné se přitom odehrává v Číně a ani tam firma neusíná na vavřínech. Letos chce otevřít dvě obří call centra, v nichž bude produkty Home Creditu nabízet na deset tisíc prodejců.

Jak uvedl výkonný ředitel Home Credit Consumer Finance Petr Krumphanzl pro chinadaily.com, firmě se osvědčil zkušební provoz call centra ve městě Tchien-Ťin. Do konce června proto rozšíří počet tamních zaměstnanců ze 2000 na 3500. Další zaměstnanci přibudou ve městech Wu-chan a Čchang-ša, kde v současné době působí více než 6000 pracovníků Home Creditu. Další call centra mají vyrůst v příštích letech.

Hedvábná stezka

Společnost loni zaměstnávala v celé Číně 63 725 lidí, přítomná byla ve 140 216 prodejnách ve 312 městech. Ačkoli mluvčí společnosti Milan Tománek nechtěl s odvoláním na evropská pravidla pro emitenty dluhopisů prozradit finanční výsledky v Číně, podle zahraničních médií tam Home Credit během loňského roku poskytl úvěry v hodnotě 49 miliard juanů, tedy asi 180 miliard korun.

Jak už web Euro.cz informoval, čeští finančníci hodlají využít také aktuálně plánovaný projekt ekonomického rozvoje Asie One belt, one road. I díky projektu, který má za cíl obnovit Hedvábnou stezku, získává nové klienty ve Vietnamu, Filipínách a Indonésii.

BRAND24

Skupina PPF Petra Kellnera ovládá ve společnosti 88,6 procenta akcií. Zbytek patří dlouholetému spolupracovníkovi nejbohatšího Čecha Jiřímu Šmejcovi.

Čtěte také:

Emise po pěti letech: Home Credit vydal dluhopisy za dvě miliardy

Šéf čínského Home Creditu: Číňané si u nás půjčují hlavně na mobily

Komárek se Šmejcem se stali hlavními akcionáři řecké sázkovky OPAP


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).