Menu Zavřít

Pivovary Lobkowicz zcela ovládnou Číňané

1. 7. 2016
Autor: čtk

Valná hromada společnosti Pivovary Lobkowicz Group rozhodla o vytěsnění minoritních akcionářů. Všechny akcie bude vlastnit firma Lapasan.

Lapasan nyní má 98,65 procenta akcií, za každou zbývající zaplatí 208 korun. Celkem tak minoritním akcionářům zaplatí téměř 33 milionů korun. Rozhodnutí nabude účinnosti za měsíc.

Analytici nevylučují, že titul by mohl být stažen z pražské burzy. „Vidím jako dost pravděpodobné, že akcie budou stáhnuté z burzy. V podstatě nebude důvod, aby byly na burze, až dojde k vytěsnění menšinového zbytku akcionářů,“ řekl již dříve analytik Komerční banky Josef Němý. Už nyní se podle něj s tímto titulem obchoduje minimálně. „Po získání 100 procent akcií by samozřejmě obchody nebyly žádné,“ dodal.

Aktuální cena akcie firmy na pražské burze je 208 korun, tedy stejná jako hodnota výkupu. Při vstupu na burzu v květnu 2014 byla zahajovací cena 160 korun.

Lapasan koupil 79,4 procenta pivovarů loni v září za 1,9 miliardy korun. Většinový podíl v Lapasanu drží čínská investiční skupina CEFC, deset procent slíbila odkoupit čínská společnost Beijing Er Shang Group.

Pivovary Lobkowicz Group tvoří sedm regionálních pivovarů v Protivíně, Uherském Brodě, Jihlavě, Hlinsku, Klášteře nad Jizerou, Vysokém Chlumci a Černé Hoře. Mezi hlavní značky patří Lobkowicz, Rychtář, Klášter, Platan, Ježek, Černá Hora a Uherský Brod.

BRAND24


Čtěte také:

Zbrojař Strnad: Nejsem překupník. Tatru Číňanům neprodám

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).