Menu Zavřít

Indonésané hledají odbyt pro „udržitelný“ palmový olej. Našli Prahu

12. 10. 2016
Autor: Profimedia.cz

Smog z požárů, které se v minulém roce šířily Indonésií coby vedlejší produkt získávání nových plantáží k pěstování palmy olejné, si podle aktuální studie vyžádal v regionu sto tisíc lidských životů. To vrhá na palmový olej z Indonésie nelichotivé světlo. Představitelé tamního zásadního exportního odvětví to přijeli „zeleným" Evropanům vysvětlit přímo do Prahy.

Evropská unie v současnosti spotřebuje více než 6 milionů tun nezpracovaného palmového oleje (CPO) ročně. Největší globální producent CPO Indonésie, pro kterou je palmový olej rovněž exportním artiklem číslo jedna, chce do Evropy dodávat až dvojnásobek.

„Chceme, aby náš průmysl kolem palmového oleje byl do roku 2020 zcela udržitelný,“ zaznělo během pondělního fóra v pražském hotelu Savoy, na kterém indonéští představitelé za svůj palmový olej lobovali před tuzemskými podnikateli. V Evropě představuje výraz „udržitelný“ pomyslné kouzelné slůvko otevírající dveře zamčené i přísnou regulací.

Závazek spolehnout se v budoucnu ve své spotřebě výhradně na certifikovaný „udržitelný“ palmový olej přijala většina západoevropských zemí. České republiky a dalších východoevropských zemí se zatím netýká. I tak je Evropská unie největším dovozcem certifikovaného (tedy udržitelného) palmového oleje na světě.

„Nasytíme lidstvo, udržitelně"

„Palmový olej má potenciál nasytit lidstvo za cenu nižších škod v porovnání s ostatními alternativami,“ zaznělo v prezentaci. Kámen úrazu se však podle kritiků skrývá v tom, jak je udržitelnost vymáhána i co se pod ní myslí obecně.

Stupně certifikace udržitelného palmového oleje RSPO
1. Book and Claim odběratel zaplatí příplatek za certifikovaný olej, fyzicky ale obdrží olej necertifikovaný. Tato metoda se vnímá jako podpora schématu či filosofie udržitelnosti.

2. Mass Ballance Obdržíte mix polovinu certifikovaného a polovinu necertifikovaného palmového oleje.

3. Segregated Oddělený systém, příplatek za certifikovaný udržitelný palmový olej je vyšší. Fyzický olej, který obdržíte, ale je podle kritérií reálně „udržitelný“.

Zdroj: Glopolis

Podle Christine Doležalové z neziskové organizace Globolis je představa stoprocentně udržitelného palmového oleje nereálná. Přes RSPO (Kulatý stůl pro udržitelnou výrobu palmového oleje) je globálně certifikováno jen zhruba 17 procent CPO. „Z toho je pak na trhu reálně prodána asi polovina,“ dodává. Pochybnosti nad efektivitou RSPO vznáší neziskové organizace i obecně, podle Greenpeace jde o destrukci s oficiálním certifikátem.

Přečtěte si, kam podle premiéra směřuje česká energetika:

Sobotka věří jádru, na obnovitelné zdroje se nechce spoléhat

Střešní solární elektrárna v Mnichově

Kritici uvádí, že v rámci RSPO nebyly stanoveny žádné konkrétní cíle včetně limitů pro skleníkové plyny a zákazy nejškodlivějších postupů, jako je vysušování rašelinišť. Existují navíc různé úrovně certifikace. V rámci Book and Claim například zaplatíte příplatek za udržitelný (certifikovaný) olej, fyzicky ale obdržíte olej necertifikovaný. V EU podle Doležalové na takový postup může připadat více než polovina celkového dovozu.

Iniciativa indonéských představitelů propagovat palmový olej v Evropě přichází v době, kdy sílí kritika. Podle aktuální studie zveřejněné koncem září zemřelo na zdravotní následky kvůli smogu v důsledku dlouhotrvajících loňských požárů v Indonésii v regionu Jihovýchodní Asie na sto tisíc lidí, naprostá většina z nich (92 tisíc) pak přímo v Indonésii. Důvodem byly nejčastěji kardiovaskulární potíže.


Z energetiky čtěte více:

ČEZ má zájem o trh větrných elektráren na moři v Německu

Soumrak obnovitelných zdrojů? ERÚ s jejich podporou nepočítá

Jak ekologické jsou elektromobily? Záleží, kde jezdí

BRAND24


K několikaměsíčním požárům docházelo z důvodu vypalování porostu za účelem získání půdy pro nové plantáže, k třiceti až padesáti procentům požárů podle údajů Glopolis pak v rašeliništích bohatých na uhlík, což z Indonésie rázem udělalo jednoho z největších původců globálního oteplování na světě.

Záměrům indonéských představitelů vylepšit na cílových trzích v Evropě pošramocenou pověst svého palmového oleje se nelze divit. V byznysu s palmovým olejem, ať už přímo či v navázaných odvětvích, pracuje v Indonésii přes 15 milionů lidí. Poměrně podstatný podíl na místní produkci (42 procent) mají malí vlastníci (podnikatelé, kteří hospodaří na méně než dvou hektarech půdy). Drobní vlastníci jsou považováni za jeden z hlavních předpokladů pro dosažení dlouhodobě udržitelné produkce, píše Glopolis.

Konec zeleného optimismu? Přečtěte si o tom:

Investice do čisté energie klesly nejvíce od roku 2013

 Větrné elektrárny v Německu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).