Menu Zavřít

Hrozí nedostatek kávy? Produkci ve Vietnamu ničí sucho

16. 5. 2016
Autor: Redakce

Mimořádná sucha sužující Vietnam ohrožují tamní produkci kávy, což může mít výrazný dopad na globální ceny černé komodity. Přesněji řečeno kávy robusta, která se používá hlavně k výrobě instantní kávy a jejíž je Vietnam hlavním světovým producentem. Stejný problém navíc trápí také další klíčové země – Brazílii nebo Indonésii.

Vietnam postihla nejhorší sucha za posledních třicet let a nejvíce se to týká centrální oblasti země, která je nejvýznamnější pro pěstování kávy. V provincii Dak Lak, kde se pěstuje téměř třetina produkce kávy v celé zemi, dosáhlo množství srážek v dubnu pouze třetinové hodnoty proti průměru. V květnu se situace nezlepšila a vyhlídky na další období jsou pesimistické. Nedostatek vody ničí kávovníky a podle odborníků je tak letošní úroda v ohrožení.

Podle agentury Bloomberg obchodníci očekávají v příští sezoně sklizeň 1,5 milionu tun, což by bylo nejméně od sezony 2012/2013. Letošní sklizeň dosáhne 1,65 milionu tun. Káva se ve Vietnamu pěstuje přibližně od října do prosince, a od ledna do června se prodává.

Existují ještě černější odhady. Podle Vietnamského svazu kávy má produkce v příští sezoně klesnout o 30 procent. Globální zdražování navíc umocňuje skutečnost, že Vietnam stále více kávy sám spotřebovává, takže na vývoz zbývá méně. Za posledních deset let vzrostla tamní spotřeba dvojnásobně.

Od konce února vzrostla cena kávy robusta (futures kontrakty) na londýnské burze ICE o 18 procent. Vedle Vietnamu sucha spojená s jevem El Ňiňo trápí také producenty v Indonésii, která je v produkci robusty světovou trojkou, a Brazílii, která je dvojkou. V jihoamerické zemi navíc situaci komplikuje politická krize.

Přečtěte si o daleko silnější droze, než je káva:

Halucinogenní byznys? Sjíždět se ayahuaskou je v módě

 Hotel v džungli v Peru

Čtěte dále:

Číňané v ofenzivě

BRAND24

Úspěch japonské whisky má podpořit domácí slad

Brazilský senát potvrdil odvolání Rousseffové, čeká ji ústavní žaloba

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).