Úspěch japonské whisky má podpořit domácí slad

Pavel Michl 27. dubna 2016, 11:26  -  mic
27. dubna 2016, 11:26

Japonská whisky si v posledních letech získává uznání po celém světě a její produkce stoupá. Profit z toho nemají jen destilérky, ale začínají ho pociťovat také farmáři. Dosud především ti zahraniční, Japonci se ovšem postupně vydávají směrem k vlastní produkci sladu. Tamní zemědělství tak prochází proměnou od rýže k ječmenu.

„Kdybyste před dvěma lety hledali na internetu v Hongkongu něco o japonské whisky, nic byste nenašli,“ řekl agentuře Bloomberg Aaron Chan, majitel hongkongského baru. „Nyní si japonská whisky získává jednoznačně více a více publicity.“

Zájem o drahou japonskou whisky je ve všech vyspělých zemích na světě, minulý rok tamní výrobci vyvezli do zahraničí whisky za rekordních 95 milionů dolarů (2,25 miliard korun). Nejvíce alkoholického nápoje Japonci přitom spotřebovávají doma. V reakci na to destilérky v ostrovní zemi rozšiřují svoji výrobu.

Japonsko dosud k výrobě whisky zemědělské suroviny převážně dováží. Země je druhým největším dovozcem sladu na světě. V minulém roce jeho import vzrostl o dvacet procent, za posledních deset let se téměř zčtyřnásobil. Hlavními importéry ječmene do Japonska jsou Austrálie, Kanada a Spojené státy, na whisky boomu ale v posledních letech vydělávají hlavně zemědělci z Velké Británie a Německa. Jejich rozmach se ale může zastavit.


Přečtěte si: Blended whisky za 80 tisíc? Prémiové single malts mají konkurenci


Destilérky totiž preferují slad od lokálních zemědělců, ačkoli je dražší než dovážený. Podle lihovarů je pak whisky kvalitnější a má specifickou příchuť, o kterou má být ještě větší zájem. V zemi tak vznikají produktové řetězce začínající už u rolníků typicky z japonského vnitrozemí.

„Chci vytvořit whisky s příchutí Chichibu. Věřím, že o to bude zájem po celém světě,“ tvrdí Ichiru Akuto, majitel Venture Whisky. Chichibu je město v samotném středu Japonska.

Farmáři to kvitují – zájem o rýži, jejich tradiční artikl, vzhledem k slábnoucí domácí poptávce upadá. Produkce sice stále mírně roste, ale v posledních třech letech kvůli poklesu populace klesá spotřeba rýže v Japonsku o zhruba 80 tisíc tun ročně. Ječmen lze navíc pěstovat v období od listopadu do května, kdy má rýže „volno“.

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Co je dobré vědět o superhrubé mzdě?
Polil vás v hospodě číšník? Kdo to zaplatí?
Návod, jak zatočit s neplatiči alimentů
Jak se vám zvýší splátka hypotéky při refinancování?
8 mýtů, kterým při placení sociálního pojištění nevěřte
Auta
Člověk převlečený za sedadlo? Ano, i to je při vývoji…
Toyota má nový program na úpravu svých vozů. Sportovní může být třeba i Prius
Estonská elektrická tříkolka je pořádné retro. A baterii si odnesete v kufru
Galerie: Williams se nevěnuje jen Formuli 1. Staví i auta a nyní slaví 40 let
Giannini 350GP je Fiat 500 po obří dávce steroidů. Prohlédněte si tento speciál v akci
Technologie
Osmijádrové Intely na příští rok by stále mohly být 14nm, založené na Coffee Lake
E-shop Lidlu odstartoval. Láká na bezplatnou dopravu a 90denní lhůtu pro vrácení zboží
Lara Croft opět míří do kin. Podívejte se na první ukázku nového Tomb Raidera
Vivaldi vyšel v nové verzi. Zlepšuje prohlížeč obrázků a správce stahování
Malá dávka oprav a možnost pokračovat ve čtení článků na počítači [Windows Insider]
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít