Úspěch japonské whisky má podpořit domácí slad

Pavel Michl 27. dubna 2016, 11:26  -  mic
27. dubna 2016, 11:26

Japonská whisky si v posledních letech získává uznání po celém světě a její produkce stoupá. Profit z toho nemají jen destilérky, ale začínají ho pociťovat také farmáři. Dosud především ti zahraniční, Japonci se ovšem postupně vydávají směrem k vlastní produkci sladu. Tamní zemědělství tak prochází proměnou od rýže k ječmenu.

„Kdybyste před dvěma lety hledali na internetu v Hongkongu něco o japonské whisky, nic byste nenašli,“ řekl agentuře Bloomberg Aaron Chan, majitel hongkongského baru. „Nyní si japonská whisky získává jednoznačně více a více publicity.“

Zájem o drahou japonskou whisky je ve všech vyspělých zemích na světě, minulý rok tamní výrobci vyvezli do zahraničí whisky za rekordních 95 milionů dolarů (2,25 miliard korun). Nejvíce alkoholického nápoje Japonci přitom spotřebovávají doma. V reakci na to destilérky v ostrovní zemi rozšiřují svoji výrobu.

Japonsko dosud k výrobě whisky zemědělské suroviny převážně dováží. Země je druhým největším dovozcem sladu na světě. V minulém roce jeho import vzrostl o dvacet procent, za posledních deset let se téměř zčtyřnásobil. Hlavními importéry ječmene do Japonska jsou Austrálie, Kanada a Spojené státy, na whisky boomu ale v posledních letech vydělávají hlavně zemědělci z Velké Británie a Německa. Jejich rozmach se ale může zastavit.


Přečtěte si: Blended whisky za 80 tisíc? Prémiové single malts mají konkurenci


Destilérky totiž preferují slad od lokálních zemědělců, ačkoli je dražší než dovážený. Podle lihovarů je pak whisky kvalitnější a má specifickou příchuť, o kterou má být ještě větší zájem. V zemi tak vznikají produktové řetězce začínající už u rolníků typicky z japonského vnitrozemí.

„Chci vytvořit whisky s příchutí Chichibu. Věřím, že o to bude zájem po celém světě,“ tvrdí Ichiru Akuto, majitel Venture Whisky. Chichibu je město v samotném středu Japonska.

Farmáři to kvitují – zájem o rýži, jejich tradiční artikl, vzhledem k slábnoucí domácí poptávce upadá. Produkce sice stále mírně roste, ale v posledních třech letech kvůli poklesu populace klesá spotřeba rýže v Japonsku o zhruba 80 tisíc tun ročně. Ječmen lze navíc pěstovat v období od listopadu do května, kdy má rýže „volno“.

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Dotace na fotovoltaiku: Od září až 150 tisíc korun na větší systémy
5 aplikací, které Vás ochrání před otravnými telefonáty
Jak mohou soukromé kuřácké kluby a spolky zničit restaurace, hospody i jejich majitele
Najděte si novou práci do září
Plná zaměstnanost v ČR: čím jsme si ji zasloužili?
Auta
Na Audi RS Q5 už čekat nemusíte. K dispozici je SQ5…
Retro na neděli: Ford GT40 vznikl jako pomsta značce Ferrari
Povinné ručení: Jak na změnu smlouvy a snížení ceny
Galerie: Škoda Karoq se chlubí digitálním přístrojovým štítem. Taková věc tu ale byla už dávno
Nové BMW Z4 slibuje svobodu, ale počkáte si na ni až do jara 2018
Technologie
Xbox One X bude stát 13 500 Kč. Do obchodů půjde i limitovaná edice Scorpio
Až přijdou těžaři. Zásoby lithia v Krušných horách jsou velké, ruda ale není vydatná
První 120Hz 4K monitor je tu. S nižším rozlišením umí i 480 Hz a vyrábí ho dva nadšenci
Tento týden podcast Cnews FM nebude
Co přinese Intel Coffee Lake do lowendu? Máme parametry Pentií, takt až 3,9 GHz
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít