Menu Zavřít

Globální spotřeba ropy má růst až do roku 2040

16. 11. 2016
Autor: ČTK

Světová spotřeba ropy se bude nejspíš zvyšovat až do roku 2040, a to navzdory snahám o omezování emisí. Ve svém dlouhodobém výhledu to dnes předpověděla Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Poptávka po ropě jako surovině pro pohonné hmoty do osobních automobilů by sice mohla klesat, růst v ostatních sektorech ale tento vliv překoná.

„Obtíže při nalézání alternativy vůči ropě v silniční nákladní přepravě, letectví a petrochemii znamenají, že až do roku 2040 bude růst v těchto třech sektorech vyšší než nárůst celkové světové poptávky po ropě,“ citovala ze zprávy IEA agentura Reuters.

IEA sleduje tři scénáře vývoje nabídky a poptávky po ropě na základě toho, jak budou vlády přistupovat k plnění loňské dohody o klimatu a emisích z Paříže. Podle ústředního scénáře, který předpokládá, že signatářské země se budou pokoušet splnit své závazky při dosavadní ekologické legislativě, poptávka v roce 2040 dosáhne 103,5 milionu barelů denně z dnešních 92,5 milionu barelů. Scénář označuje za hlavního tahouna budoucí poptávky Indii a předpovídá, že Čína sesadí USA z místa největšího spotřebitele ropy.

Ústřední scénář předpokládá, že poptávka po ropě mimo vyspělé státy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) bude růst nejpomalejším tempem za více než 20 let. Stále to však bude stačit na vymazání poklesu poptávky v zemích OECD, který bude zejména důsledkem snižování spotřeby automobilů. IEA v tomto scénáři nechala dosavadní odhad rovnovážné průměrné ceny beze změny na 80 dolarech za barel, což je téměř dvojnásobek dnešní úrovně.

BRAND24

Podle scénáře, který předpokládá, že vlády budou důsledně plnit cíle pařížské dohody, se bude poptávka v roce 2040 pohybovat na zhruba dnešní úrovni a na maximum se dostane v roce 2020. Naopak scénář, který s realizací závazků dohody nepočítá, očekává nárůst poptávky na 117 milionů denních barelů.

Těžba ropy by podle ústředního scénáře IEA měla v roce 2040 vystoupit na zhruba 100,5 milionu barelů denně z loňských 92,5 milionu barelů. Svou pozici na trhu si bude zvyšovat ropný kartel OPEC; jeho podíl se přiblíží 50 procentům, kde byl naposledy v 70. letech, uvedla agentura.

Stanou se Spojené státy novou ropnou velmocí? Čtěte:

Ani Venezuela, ani Arábie. Nejvíce ropy se má nacházet v USA

Nový ropný rekord: Rusové plánují napřesrok těžit nejvíc od rozpadu SSSR

OPEC se dohodl na snížení těžby. Cena ropy ale klesá

Ropná plošina v USA (Zdroj: čtk)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).