Menu Zavřít

OPEC se dohodl na snížení těžby. Cena ropy ale klesá

29. 9. 2016
Autor: ČTK

Členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se v noci na dnešek předběžně dohodli na snížení těžby ropy na 32,5 milionu až 33 milionů barelů denně.

Ceny ropy na to nejprve reagovaly růstem na nejvyšší cenu od počátku září. Později však své zisky smazaly, protože kartel neposkytl žádné další podrobnosti, které hodlá dojednat až na pravidelném zasedání v listopadu. Někteří investoři tak pochybují, zda bude OPEC nakonec schopen plán realizovat a zda bude snížení dostatečné, aby omezilo současné nadměrné dodávky na trh.

Kartel se dohodl na snížení těžby poprvé za osm let. V současnosti členové OPEC těží zhruba 33,24 milionu barelů denně. Konkrétní kvóty pro jednotlivé členské země budou stanoveny na oficiálním zasedání ve Vídni v listopadu, kdy by mohly být vyzvány také další těžařské země, které nejsou členy kartelu, jako Rusko, aby se ke snížení připojily.

„OPEC dnes učinil mimořádné rozhodnutí,“ prohlásil íránský ministr ropného průmyslu Bížan Zangáne po oznámení dohody. Právě spor Íránu se Saúdskou Arábií, která je největším těžařem v rámci kartelu, zabránil vzniku dohody o snížení těžby již na počátku tohoto roku. Írán nechtěl omezovat svou těžbu, dokud se mu nepodaří zvýšit produkci na úroveň před sankcemi, které vůči Íránu v minulých letech uplatňovaly západní země. Saúdská Arábie pak odmítala omezovat těžbu, pokud se k dohodě nepřipojí i Írán.


Přečtěte si, jak Arábie hýbe cenami ropy:

Jako centrální banka. Saudská Arábie slovy hýbe ropným trhem

Ropný vrt, ilustrační foto (Zdroj: Pixabay.com)

Mnoho obchodníků uvádí, že je ohromilo, že se kartelu podařilo po letech tahanic dosáhnout kompromisu. Nicméně další upozorňují, že příliš mnoho detailů je nevyřešeno a dohoda by se mohla rozpadnout.

„Zatímco počáteční odpověď na dohodu byla pozitivní, jsou zde důležité otázky, na které by organizace měla odpovědět v příštích týdnech,“ uvedl analytik makléřské firmy PVM Oil Associates Tamás Varga. Zatím není třeba jisté, kdy dohoda vstoupí v platnost, jak bude kontrolováno plnění dohody, jaké budou nové kvóty či jak dlouho bude dohoda platit, dodávají analytici.

Cena severomořské ropy Brent krátce po poledni ztrácela 0,8 procenta a obchodovala se za 48,32 dolaru za barel. Po otevření trhu cena stoupla až na 49,09 dolaru, což byl nejvyšší údaj od 9. září, a ve středu se cena ropy Brent zvýšila o 5,9 procenta. Americká lehká ropa WTI zlevnila o 0,4 procenta na 46,85 USD za barel, když předchozí den si připsala 5,3 procenta.

BRAND24

Světové ceny ropy začátkem letošního roku vinou silného převisu nabídky nad poptávkou poprvé za 12 let sestoupily pod 30 dolarů za barel. Později sice část ztrát smazaly, i tak ale zůstávají hluboko pod úrovněmi z první poloviny roku 2014, kdy výrazně přesahovaly hranici 100 dolarů za barel.

Dnešní vývoj ropy Brent:

Stanou se Spojené státy novou ropnou velmocí? Čtěte:

Ani Venezuela, ani Arábie. Nejvíce ropy se má nacházet v USA

Ropná plošina v USA (Zdroj: čtk)

O ropě si přečtěte více:

4 překážky na cestě ke stabilnímu trhu s ropou

Když my, tak Írán taky. Saúdové si kladou podmínky k dohodě o těžbě ropy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).