Menu Zavřít

Nový ropný rekord: Rusové plánují napřesrok těžit nejvíc od rozpadu SSSR

21. 10. 2016
Autor: Rosněfť

Rusko v příštím roce počítá se zvýšením produkce ropy na nové postsovětské maximum. Moskva nicméně nadále usiluje o to, aby těžařské země podpořily ceny ropy omezením produkce.

Těžba ropy v Rusku by podle ruského ministra energetiky Novaka měla v příštím roce dosáhnout 548 milionů tun, což odpovídá zhruba 11 milionům barelů denně. Rusko je největším producentem ropy na světě, není však součástí Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC).

Novak se o víkendu setká se svým saúdskoarabským protějškem Chálidem Fálihem, aby diskutovali o koordinaci kroků na trhu s ropou. Saúdská Arábie je největším exportérem ropy na světě a klíčovým členem kartelu OPEC.

Novak uvedl, že má pro setkání s Fálihem připraveny určité návrhy a že stále vidí potřebu dohody o zmrazení těžby ropy. Odmítl však poskytnout podrobnosti o svých návrzích. Fálih ve středu uvedl, že trh s ropou se nyní nachází na konci výrazného útlumu a že se obnovuje rovnováha mezi nabídkou a poptávkou.

OPEC se v září předběžně dohodl na snížení těžby na 32,5 milionu až 33 milionů barelů denně. Podrobnosti by měl kartel dojednat na svém listopadovém zasedání ve Vídni. V září OPEC těžil rekordních 33,6 milionu barelů ropy denně.

Ruský prezident Vladimir Putin již dříve uvedl, že Rusko se připojí k předním světovým těžařům ropy při omezování produkce. Ruští představitelé nicméně dali najevo, že Moskva by objem těžby spíše pouze zmrazila, než snížila.

Světové ceny ropy začátkem letošního roku vinou nadbytečných dodávek na trh poprvé za 12 let sestoupily pod 30 dolarů za barel. Později sice část ztrát smazaly, dál ale zůstávají hluboko pod úrovněmi z první poloviny roku 2014, kdy výrazně přesahovaly hranici 100 dolarů za barel.


O trhu s ropou čtěte více:

Norsko žalují ekologové kvůli těžbě ropy v Arktidě

BRAND24

Venezuelský ropný gigant varuje před krachem

Ceny ropy vzrostly o tři procenta, hlavně kvůli poklesu zásob v USA


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).