Menu Zavřít

Banky často porušují pravidla. Od roku 2009 na pokutách zaplatily 342 miliard dolarů

27. 9. 2017
Autor: CC BY-SA 3.0: Flatecher6 - Wikimedia Commons

Regulátoři ve Spojených státech a Evropě uložily od roku 2009 bankám pokuty ve výši 342 miliard dolarů (7,6 bilionu korun) za nesprávné počínání, včetně porušování nařízení proti praní špinavých peněz. Do roku 2020 tato částka zřejmě vzroste na více než 400 miliard dolarů. Vyplývá to z průzkumu zveřejněného hongkongskou konzultační společností Quinlan and Associates.

Mezi projednávanými případy, za které by banky mohly být dále pokutovány, jsou chybné kroky uskutečněné na trhu s hypotékami v USA před vypuknutím finanční krize v roce 2008 a nové sankce u převážně regionálních bank za porušování zákonů proti praní špinavých peněz.

Špatné chování snížilo od vypuknutí finanční krize v roce 2008 zisk 50 největších globálních bank o 850 miliard dolarů, odhaduje Quinlan and Associates. Tyto ztráty jsou ve formě odpisů, ztrát z obchodování, pokut a zvýšení nákladů kvůli dodržování předpisů.

BRAND24

Podle analytiků velké mezinárodní banky utrácejí nyní mezi 900 miliony až 1,3 miliardy dolarů ročně kvůli dodržování předpisů pro boj s finanční kriminalitou, napsala agentura Reuters.

Dále čtěte:

Když lék je horší než nemoc: centrální banky vytvářejí bludný kruh

Rekordní pokuta pro poradenskou PwC v Británii. Firma musí zaplatit 146 milionů

Je to podvod? Jistě, pane řediteli. Banka JP Morgan nakupuje bitcoiny


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).