Menu Zavřít

Rekordní pokuta pro poradenskou PwC v Británii. Firma musí zaplatit 146 milionů

17. 8. 2017
Autor: Profimedia.cz

Poradenská společnost PricewaterhouseCoopers dostala pokutu 5,1 milionu liber (146 milionů korun) za pochybení při auditu firmy RSM Tenon Group. Je to zatím nejvyšší pokuta udělená britským účetním regulátorem FRC, který má na starosti kontrolu finančních výkazů.

Pochybení se firma dopustila při auditu účetnictví RSM Tenon za fiskální rok končící v červnu 2011. RSM Tenon působila v oblasti profesionálních služeb a v roce 2013 zkrachovala. Některé její dceřiné společnosti pak koupila účetní firma Baker Tilly, která se přejmenovala na RSM UK, uvedla agentura Bloomberg.

PwC před třemi měsíci dostala pokutu za pochybení při auditu firmy Connaught Plc, jedné z firem z indexu FTSE 250, která v roce 2010 vstoupila do konkurzu. Pokuta činila pět milionů liber a FRC tehdy uvedl, že je to rekordní sankce.

Podle FRC přiznala PwC a její partner Nicholas Boden řadu selhání při podpisu účetnictví RSM Tenon za rok do června 2011. Pochybení bylo podle úřadu rozsáhlé. Pokuta byla původně vyměřena na šest milionů liber, FRC ji však snížil na 5,1 milionu. Firma musí také zaplatit náklady spojené s řízením 500 tisíc liber. Pokutu dostal i Boden, který musí zaplatit 114.750 liber.

BRAND24

PwC patří mezi čtyři největší auditorské a účetní firmy na světě. Firma uvedla, že přijala závěry FRC a lituje, že aspekty auditu z roku 2011 nesplnily profesionální standardy, napsala agentura Reuters.

Čtěte dále:

Účet za finanční krizi: banky zaplatily na pokutách 150 miliard dolarů

Nedodaly informace o akvizicích. Firmám GE, Merck a Canon hrozí pokuty od Evropské komise

Google dostal obří pokutu 2,4 miliardy eur. Ve vyhledávači zvýhodňoval vlastní produkty


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).