Menu Zavřít

Low cost Zeman

11. 4. 2017
Autor: Redakce

Zatímco začali Česko objíždět prezidentští „kandidáti z lidu“ a sbírají podpisy pro kandidaturu, politici jakoby měli z volby hlavy státu posvátnou hrůzu. Andrej Babiš odpověděl veřejnosti za Martina Stropnického, že populární ministr obrany kandidovat nebude, ČSSD se nyní rozhodla odložit debaty o prezidentovi až na podzim. Jestliže dvě nejsilnější strany nejsou schopny nabídnout včas silné osobnosti, je to odraz krize, ve které partajní politika je.

Tradiční strany a hnutí už nemohou zřetelněji ukázat, že opravdu nejsou líhní mozků schopných oslovit voliče. A nejde tu jen o pohled do sněmovních lavic. Když už se mají předvést a představit budoucího prezidenta země, začnou zbaběle couvat.

Martin Stropnický, ministr obrany a populární postava televizních seriálů, si tak nějak myslel, že by se stal nominantem hnutí ANO. Koneckonců jeho hnutí je aktuálně nejsilnější v zemi, je to příští vítěz voleb a očekává se od něj, že kandidáta na prezidenta veřejnosti představí. Sympatickým bonusem je pak neomezený rozpočet, který by za sebou takový kandidát na kampaň měl. A už by bylo na čase ji začít vést. Michal Horáček objíždí zemi v bílé košili a vyhrnutými rukávy, bývalý šéf Akademie věd Jiří Drahoš si zase užívá fascinaci, se kterou přijala jeho oznámení média.

Jenže za Stropnického rozhodl šéf „holdingu“ Andrej Babiš. Stropnického jméno členům svého hnutí nedoporučí, protože si myslí, že ministr obrany kandidovat nechce. Kdyby si to náhodou myslel Andrej Babiš špatně, tak ať si Martin sežene peníze a kandiduje za své, protože ANO má dluhy (vůči komu asi) a musí šetřit na volby.


Čtěte o výměně názorů mezi Jiřím Ovčáčkem a Michalem Horáčkem:

Zbabělec a předskokan. Ovčáček si vyměňuje „komplimenty“ s Horáčkem

 Ovčáček mluví nejvíc ze všech. Otázka je, zda ví, co říká.


ANO ještě uspořádá vnitrostranické referendum, ale ministr obrany by se musel jmenovat Marťan Stropnický, aby bez podpory šéfa do takové ostudy lezl. Termín referenda není časově určen, to znamená, že je šéfovi holdingu ukradené.

To aktuálně druhá nejsilnější strana si termín referenda stanovila. ČSSD hrdinně prohlásila, že to bude listopad 2017. Kandidát ČSSD tak bude mít plus mínus tři měsíce na to, aby si postavil kampaň, odstartoval ji, objel zemi, přemluvil voliče a vyhrál. Jinými slovy téhle partaji jsou prezidentské volby také ukradené, a pokud někoho postaví, tak jen jako stafáž. Na jeho podporu stejně nemá po prohrané kauze Altner žádné peníze.


Čtěte další komentář k prezidentské volbě:

Komentář: Marná kavárny snaha

Michal Horáček


Částečně z potřeby, částečně z nutnosti proto partaje hrají rošádu kolem Miloše Zemana. Je to velmi low costové řešení, protože Zeman už zvolen je a jeho kampaň partaje nic nestojí. Je to také kandidát s reálnou šancí na úspěch a navíc chlácholením jeho stařeckých vrtochů vylepšují strany svoji aktuální pozici před volbami, po nichž budou MZ velmi potřebovat. Připomeňme, že je to on, kdo pověřuje vítěze voleb sestavením vlády. A že to s ústavou umí, už prezident nejednou ukázal. Termín „vítěz voleb“ je tak čistě na výkladu a vůli Miloše Zemana.

BRAND24

Jakkoliv je obšlapávání cesty kolem Hradu logické, nejsilnějších stran v zemi to není hodné. Svým jednáním legitimizují zahraniční i domácí politiku, styl vládnutí a chování, který prezident reprezentuje. Přejí si, aby za ně špinavou práci s výběrem kandidáta odvedl někdo jiný. Je to alibistické a je to jedna z příčin, proč se voliči od stran a hnutí odvracejí.

Čtěte předchozí První poslední Petra Weikerta:

Alabama útočí

Záhada příštího vítěze voleb

Jiří Čunek Superstar

Babiš dárcem krve


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).