Menu Zavřít

Záhada příštího vítěze voleb

28. 3. 2017
Autor: Redakce

Hnutí ANO 2011 rostou preference i přesto, že se jeho představitelé topí v problémech, které by nikdo jiný neustál. Podle průzkumu CVVM poskočily mezi únorem a březnem ještě o jeden procentní bod na celkových 32,5 procenta. Spíš než o těch, kteří „nejsou politici a makají“, je to ale zpráva o zoufalé náladě voličů.

Andrej Babiš nemá v téhle chvíli jediný viditelný úspěch. Pro pořádek připomeňme, že přebytkový státní rozpočet a fakt, že podnikatelé odvádí hodně peněz na daních, není primárně jeho práce. Babiš místo toho vysvětluje své kličkování v daních, a čím víc toho říká, tím větší budí pochybnosti. K tomu zavádí evidenci tržeb, kterou podporují snad už jen průzkumy veřejného mínění vydané ministerstvem financí. Na krku má také doutnající kauzu Čapího hnízda.

Aby toho nebylo málo, předseda klubu Jaroslav Faltýnek vysloužil České republice 22milionovou pokutu od Evropské komise. Na rozdíl od něj Evropa považuje za střet zájmů, když zasedal v dozorčí radě Státního zemědělského intervenčního fondu, který mezi zemědělce rozděluje evropské dotace, a současně byl členem představenstva Agrofertu, který dotace pobírá.


Přečtěte si: 14 důvodů, proč by Andrej Babiš neměl být ministrem financí

 14 důvodů, proč by Andrej Babiš neměl vykonávat funkci ministra financí


Pro růst preferencí to není úplně ideální podhoubí, přesto se ale ANO daří a druzí sociální demokraté na něj ztrácejí už více než deset procent.

Odpověď na tuhle zvláštní rovnici tkví v zoufalé společenské náladě. Voliči jsou lidem z ANO evidentně ochotni odpustit všechna podezření ohledně krácení daní nebo oškubávání evropského rozpočtu. Babišův hraný étos silného vůdce obdařeného selským rozumem a tvrdou pěstí pořád zabírá. Funguje i jeho vyhýbání se jakémukoliv logickému vysvětlování vlastních problémů. Pořád stačí fráze typu „zkorumpovaná pakáž,“ „Kalousek se mi mstí“a „všichni kradou.“ Když už jde opravdu do úzkých, tak „udělá chybu účetní“ a je to.

BRAND24

Andrej Babiš má velkou pravdu v jedné věci: když říká, že ho stvořila politika arogantních vlád a velkých koalic ČSSD s ODS. Chybou ovšem je, že se chová úplně stejně jako ti, proti nimž se tak vymezuje. A dokud nepřijde rozkol v jeho vlastním hnutí, není nic, co by ho mohlo v očích veřejnosti oslabit.

Přečtěte si další komentáře autora:

Jiří Čunek Superstar

Babiš dárcem krve

Sbohem, pane Evropo


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).