Menu Zavřít

Drahoš zřídil transparentní účet. Peníze na kampaň chce od českých firem

30. 3. 2017
Autor: čtk

Peníze na prezidentskou kampaň chce Jiří Drahoš sehnat především od českých firem. Doufá ale také v příspěvky od příznivců. Zřídil proto v pondělí transparentní účet. Žádné peníze ještě na něm nemá.

„Pokud jde o financování kampaně, nemohu jít jinou cestou než formou otevřeného transparentního účtu,“ řekl Drahoš. Doufá v to, že jeho příznivci budou ochotni a přispějí na financování kampaně. „Netroufám si odhadnout, kolik tímto způsobem mohu vybrat financí, určitě to nepůjde jenom od drobných přispěvatelů, běžných voličů. Proto také jsem potěšen, že se hlásí firmy, k mému potěšení ještě typicky české, vybudované od píky tady v České republice, které mi nabízejí svou pomoc i finanční, to je dobrá zpráva,“ dodal.

Drahoš dnes potvrdil, že o podpoře mluvil s majitelem společnosti Jablotron Daliborem Dědkem, vlastníkem strojírenské skupiny Wikow Martinem Wichterlem nebo ředitelem investiční skupiny RSJ Liborem Winklerem. Mluvil i s dalšími podnikateli. „Mám docela slušné portfolio známých v byznysu. Neoslovuji je sám, čekám, zda mě osloví sami,“ řekl.


Přečtěte si rozhovor s dalším z prezidentských kandidátů:

Michal Horáček: Jen já a lidi

Michal Horáček


Podle zákona se každý z kandidátů musí v prvním kole kampaně vejít do 40 milionů korun, v případě postupu do druhého kola se limit zvyšuje o dalších deset milionů. Kvůli financování zákon stanovuje povinnost zřídit účet u banky sídlící v ČR. V minulých prezidentských volbách hlavní kandidáti zveřejnili transparentní účet, na kterém mohli lidé jejich příjmy a výdaje kontrolovat. Za financování kampaně každého uchazeče o prezidentský post je zodpovědný volební výbor, který si kandidát zřizuje.

Nejnákladněji kampaň měl tehdy vítěz voleb Miloš Zeman. Na volby vydal asi 37,2 milionu korun. Náklady Zemanova nejvážnějšího soupeře, vicepremiéra a předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga, byly vyčísleny na 36,3 milionu koruny. Náklady Fischera, který skončil na třetím místě, byly asi o 11 milionů nižší. Například Fischer

Drahošův protikandidát Michal Horáček si chce volební náklady hradit ze svých prostředků, lékař a aktivista Marek Hilšer pak od příspěvků od občanů. Zeman se na tiskové konferenci, na které potvrdil zájem o obhajobu funkce, k financování kandidatury příliš nevyjádřil. Řekl, že osobní kampaň vést nechce. Poznamenal, že za případné dluhy ručí sám kandidát a protože by nechtěl zlikvidovat své úspory, podepíše jen faktury, které budou kryty prostředky na účtu.

BRAND24


Z blížících se prezidentských voleb čtěte více:

Michal Horáček odtajnil svůj tým. Tolik dobra jste neviděli

Krycí jméno Sázkař. O Michala Horáčka se zajímala StB

Šéf Rusnokova premiérského kabinetu Štogl chce kandidovat na prezidenta

Zeman chce být dál prezidentem. Kandidaturu potvrdil svým příznivcům

"Zatím nemám souhlas manželky." Kubera váhá s prezidentskou kandidaturou

Jaroslav Kubera se svým charakteristickým znakem: cigaretou


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).