Menu Zavřít

Komentář: Ke čtvrtému operátorovi nevzhlížejte. Už je pozdě

16. 2. 2017
Autor: Profimedia.cz

Politici vidí naději ke zlevnění mobilních dat ve čtvrtém operátorovi. Já si to nemyslím. Pomůžou jen ostré lokty spotřebitelů a přísnější regulace.

Mobilní data jsou teď spolu s Babišovými dluhopisy hlavním politickým tématem. A budou i součástí programů pro letošní volby do poslanecké sněmovny. Každý teď k tomu má co říct. Včera se přidal i Miroslav Kalousek, který kritizuje, že se za spotřebitele nebila Sobotkova vláda.

TOP 09 říká zjevné

„TOP 09 usiluje o větší konkurenci na trhu mobilních služeb, která vždy vede k významnému snížení cen. Proto také prosazujeme důslednou aplikaci evropské směrnice, vstup čtvrtého operátora na český trh a větší ochranu spotřebitele, zejména rychlý přechod mezi operátory bez sankcí,“ píše Topka v tiskové zprávě.

Tohle mě opravdu pobavilo. Až na O2, T-Mobile a Vodafone všichni usilují o větší konkurenci na trhu mobilních služeb. Nebo si ji alespoň přejí. Až na zmíněnou trojku všichni uvítají snížení cen. No, ministr Mládek asi také ne. Ten se rád bije za zájmy operátorů a myslí si, že vyšší ceny jsou pro spotřebitele lepší.

Onou evropskou směrnicí nejspíš myslí konec roamingu a snížení velkoobchodních cen přístup do zahraničních sítí. To Topka už nijak neovlivní.

Rychlý přechod mezi operátory bez sankcí je však nesmyslné téma. To jsou jen populistické řeči, které nikdo nemůže brát vážně. Sankce se platí v případě, že uživatel z vlastní vůle ukončí smlouvu uzavřenou na dobu určitou. Operátor mu pak může vyčíslit pokutu až do pětiny zbývajícího paušálu.

Pokuta je v pořádku, ale…

Můžeme se bavit o dalším snižování pokut, ale nikoliv jejich zrušení. Nikdo nikoho nenutí uvazovat se na dva roky. Všichni operátoři nabízejí i smlouvy na dobu neurčitou. Pochopitelně jsou dražší. Levnější tarify nabízí jen s úvazkem, protože má jisté, že u něj uživatel zůstane dva roky. A pokud by nezůstal, tak za to zaplatí. Je to fér podmínka pro obě strany.

Je však nutné upravit zákon tak, aby se spotřebitel mohl beztrestně vyvázat ze smlouvy, pokud dojde k libovolné změně podmínek, která zhorší postavení zákazníka. Teď musí být změna „podstatná“. O podstatnosti přitom rozhoduje operátor. A že se třeba O2 činí

V zahraničí není nezvyklé, že vyměřenou pokutu uhradí operátor, ke kterému uživatel přejde. Je to pěkné gesto a zároveň konkurenční výhoda. Čeští operátoři si ale konkurovat nechtějí. Což mě přivádí ke čtvrtému operátorovi.

Čtvrtý už to mohl dávno být

Sobotka i Kalousek chtějí čtvrtého operátora. To je podle nich hlavní lék na drahá data. Je překvapivé, že si na to vzpomněli až před volbami. Drahá data u nás byla vždy. Před příchodem LTE navíc chyběla i rychlá data, protože operátoři se vykašlali na 3G sítě.

Čtvrtý operátor by pochopitelně musel nabídnout levnější služby. Pokud by byly za stejnou cenu, nikdo by k němu nepřešel. Tím spíš, že levnější služby budou omluvou za horší dostupnost (pokrývání trvá dlouho). Viděli jsme to před 18 lety u Oskara, vidíme to teď u slovenské 4ky. Ta má mizerné pokrytí, ale o výrazně nižší ceny než Telekom, Orange a O2. Navíc s frekvencemi, které drží, jen těžko někdy nabídne uspokojivé pokrytí celé populace.

Co pro čtvrtého operátora můžeme udělat v Česku? Už se udělalo hodně! A bez výsledku! V roce 2013 se dražily frekvence v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz. ČTÚ vyhradil bloky v klíčovém spektru 800 a 1800 MHz jen pro nováčky. Ti se nakonec přihlásili dva, ale byli to nejspíš jen bílí koně velkých operátorů. Ani jeden totiž nakonec vůbec nepřihodil a O2, T-Mobile a Vodafone si frekvence rozdělily za téméř vyvolávací ceny.


Roaming by měl skončit na začátku léta. Čtěte více:

Konec roamingu přijde už v červnu. EU se shodla na velkoobchodních cenách

Ilustrační foto


Do loňské aukce zbylých frekvencí v pásmu 1800 a 2600 MHz se už žádný nováček ani nepřihlásil. Byla přitom naděje, že by k nám mohl vstoupit Swan (provozovatel 4ky). Firma si už registrovala i ochranné známky. Nakonec z toho bůhvíproč sešlo.

Jak může někdo obvinit ČTÚ, že pro konkurenční prostředí neudělalo dost? Vždyť pro čtvrtého operátora přímo vytvořilo prostor i přes námitky stávajících operátorů. O2 se kvůli vyhrazení pásma pro nováčka dokonce chtělo soudit. Z čeho ale nováčci měli strach?

Nový operátor?

Česko už čtvrtého síťového operátora má. Air Telecom. V jeho plánu je přechod z CDMA na LTE v pásmu 410 MHz. Operátor má též zájem zapojit se do nadcházejí aukce o frekvence 3,7 GHz.

V obou případech jde o pásma, která se bohužel nepoužívají v běžných mobilech. LTE v pásmu 410 MHz přinese pěknou rychlost a skvělý potenciál k pokrývání, ale jen pro domácnosti. Pásmo 3,7 GHz přinese vysoké rychlosti, ale horší možnosti pokrývání a opět jen fixní připojení.

Bezdrát, který není v mobilech, je těžké používat. Firma může uvést mobilní modemy, které budou přijímat netradiční LTE a vysílat internet přes Wi-Fi. Ale to je moc komplikované řešení, které by mohlo zaujmout jen při hodně agresivní ceně. Česko je ale národ kutilů a Wi-Fi už nás dostalo z jedné datové šlamastyky. Drahého a omezeného pevného internetu na začátku století. Možná i proto se stávající trojka tak bojí, aby jí pásmo 3,7 GHz někdo nezabral.

Větší nadějí na nového operátora bude až dražba pásma 700 MHz, o které přijdou televize. Jenže to bude na programu až v roce 2020. Reálně budou nové sítě vznikat o rok později. Nemůžeme se proto upírat k čtvrtému operátorovi a čtyři roky trpět stávající drahá data.

Navíc je otázkou, jestli by nováčci měli zájem. Velkých příležitostí z roku 2013 ani 2016 nevyužili. A že by se vrhli do nákladné výstavby nových sítí v roce 2020, když už O2, T-Mobile a Vodafone budou mít dokonalé pokrytí LTE a dávno zaplacené náklady? Pro nováčka by to byla sebevražda. Úpravou cen by stávající operátoři mohli zařídit, aby jim žádní zákazníci neutekli. „Raději ať méně platí nám než někomu cizímu.“

Co teď? Regulovat

Konkurence nefunguje, trh si sám neporadil. Takhle to vidím já, ale rozhodnout o tom musí ČTÚ, které provádí analýzu trhu, a případně ÚOHS, které by mohlo kartel operátorů vysoce pokutovat. Jak už jsem psal na podzim – Česko není specifický trh. Mobilní služby jsou prostě jen předražené. Není žádný politický ani geografický důvod, proč máme o tolik dražší služby než v Rakousku nebo Finsku.

Případná regulace je na místě. Operátoři mají přiděleno omezené přírodní zdroje (rádiové frekvence) a stát si musí hlídat, jak s ním nakládají. V minulosti jim procházelo mnohé. Pásmo 2100 FDD bylo pro 3G využité jen napůl. Přidělené pásmo 2100 TDD pak O2 ani Vodafone nevyužívaly vůbec.

Na úřadech také bude prošetřit, proč konkurence tří operátorů funguje neveřejných nabídek pro velké firmy a státní správu, nikoliv u běžných ceníků pro spotřebitele a malé firmy. Proč může Vodafone nabízet neomezené volání a SMS do všech sítí za 45 korun a k tomu 20 GB dat za 100 korun? Proč takové ceny nenabízí i virtuálním operátorům? Jak oni mohou konkurovat? Je to přitom zrovna Vodafone, který si věčně stěžuje na O2 (a dnes Cetin) kvůli stlačování marží u xDSL přípojení.

Už jen to, že ČTÚ dostane lepší pravomoci a provádí analýzu relevantního trhu, může hrát velkou roli. Když operátorům teklo do bot naposledy, vpustili do svých sítí virtuální operátory a zpřístupnili výhodnější tarify s neomezeným voláním a SMS. Tentýž úřad věří, že letos proběhne datové jaro. Doufejme. Zlevnění bude pro operátory ve výsledku výhodnější než hrozící vysoké pokuty a příchod dravého čtvrtého operátora.

Do té doby mějte coby spotřebitelé ostré lokty. Nežeňte se za každou cenu do předražených smluv s úvazkem. Handlujte jako na tržnici. Operátoři umí vytvořit výhodnější ceník na míru, pokud pohrozíte odchodem jinam. Otravujte operátory na jejich telefonních linkách a sociálních sítích, že mají mobilní služby bezdůvodně předražené. Nenechte si líbit žádnou změnu podmínek.

Autor je šéfredaktorem webu Cnews.cz

BRAND24

Dále čtěte:

Operátoři si konkurenci nepřejí. Chystanou aukci chtěli „sabotovat"

Vyšší sankce pro operátory. Sobotka slíbil nové pravomoci regulátora

O2 zvýšila zisk na 5,3 miliardy. Roste díky televizi a mobilním datům

Český Vodafone má nového šéfa: Šarmu nahradí Báča

Češi platí za neomezené tarify oproti EU až dvakrát tolik

ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).