Menu Zavřít

Operátoři si konkurenci nepřejí. Chystanou aukci chtěli „sabotovat"

17. 1. 2017
Autor: Profimedia.cz

Chystá se aukce pásma 3,7 GHz. Do Česka může přijít tři až pět nových operátorů, kteří by nabídli rychlý bezdrátový internet coby alternativu Wi-Fi.

V ČTÚ naplno jedou přípravy na nadcházející aukci pásma 3,7 GHz, která by mohla přinést tři až pět nových operátorů. Ještě se neradujte. S těmito frekvencemi si mobily moc nerozumí, počítá se s nimi primárně pro statické použití, například coby alternativa regionálních Wi-Fi sítí, které se perou o zarušená bezlicenční pásma 2,4 a 5 GHz. V „tři sedmičce“ by takový poskytovatel měl klid, ale pochopitelně by musel několik milionů zaplatit za nákup frekvencí i následné roční poplatky za jejich využití.

Na podzim úřad vypsal nové podmínky aukce a vyzval veřejnost, aby je připomínkovala. Ozvalo se pět společností, všechny mají s vysílači bohaté zkušenosti, takže lze předpokládat, že to ony budou hlavními zájemci. Jde o O2, T-Mobile, Vodafone, Air Telecom a České Radiokomunikace.


Ze světa mobilních operátorů čtěte více:

Kmitočty pro sítě LTE se prodaly za 2,6 miliardy korun

Cetin vykázal v prvním roce zisk 1,8 miliardy

Zisk O2 vzrostl na čtyři miliardy. Firmě stále přibývají zákazníci

 O2 svoje ambice nekomunikuje, je ale jasné, že pevné linky jsou jen doplňkem jeho služeb


Co všechno by aukce mohla přinést? Úřad draží pět 40MHz bloků. O2, T-Mobile a Vodafone mohou získat jen 40 MHz, nováčci 80 MHz. Pokud se žádný nováček do prvního aukční kola nepřihlásí, mohou 80 MHz získat i stávající operátoři.

BRAND24

Držitel musí spustit síť do dvou let od nabytí frekvencí. ČTÚ stanovil, že na kmitočtech musí být spuštěna alespoň jedna veřejná datová síť s rychlostí stahování minimálně 30 Mb/s. Reálně to ale může být i přes sto megabitů za sekundu.

Pro držitele také bude platit závazek pro velkoobchodní nabídku sítě, aby na ni mohli vznikat virtuální operátoři. Držitel dokonce může kmitočty koupit a rovnou je pronajímat partnerům, bude však zodpovědný za to, zdali plní podmínky z aukce. Úřad totiž navíc stanovuje, jak rychle a kde všude musí operátor síť postavit.

Celý článek čtěte na webu Cnews.cz


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).