Menu Zavřít

Výsledek hackathonu: testovací e-shop odbavil 14 tisíc transakcí

27. 1. 2020
Autor: čtk

Testovací e-shop elektronických dálničních známek, který o víkendu naprogramovala skupina dobrovolníků, navštívilo za prvních 22 hodin 176 tisíc uživatelů. Lidé na webu fairznamka.cz provedli 13 971 transakcí. Uvedl to organizátor víkendového hackathonu Tomáš Vondráček. Web byl spuštěn v neděli před 19:00. Výtěžek z transakcí je určen Nadačnímu fondu Kolečko, který pomáhá dětem po těžkých úrazech.

Původně měl stát za systém zaplatit 401 milionů korun. Státní fond dopravní infrastruktury vybral za dodavatele a provozovatele systému společnost Asseco Central Europe. Zakázka se stala terčem kritiky z řad odborníků, opozice a také premiéra Andreje Babiše (ANO). Podle nich byla zakázka předražená a netransparentní.

Kvůli problematické zakázce byl minulý týden odvolán ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). Jeho nástupce v čele úřadu, vicepremiér a ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO), v neděli uvedl, že stát ukončí všechny zakázky k elektronickým dálničním známkám. Tendr byl podle něj vypsán nelogicky. Všechny zakázky k systému budou přepracovány.


Havlíček: Zakázku na IT systém na dálniční známky zrušíme bez sankce. Nová bude jednodušší

 Dálnice v ČR - ilustrační foto


E-shop, který o tomto víkendu naprogramovala skupina 60 dobrovolníků, je přístupný na internetových stránkách fairznamka.cz. Programátoři vytvořili všechny veřejné části, které měl stát v zadání. Část, která v původní zakázce podléhala utajení, si podle Vondráčka musí stát zařídit přes firmy s bezpečnostní prověrkou. Premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli uvedl, že pokud IT systém vyvíjený dobrovolníky bude plně funkční, stát ho využije.

Uživatelé mohou v e-shopu koupit testovací známky v hodnotě jedné až tří korun, výtěžek z nich bude podle Vondráčka určen na charitativní účely. Systém obsahuje také interaktivní podporu a je vytvořen v několika jazykových mutacích. Otestována byla i kontrola platby u projíždějících vozidel.

Elektronické dálniční známky by měly začít fungovat od příštího roku a zcela nahradit dosavadní papírové kupony.

Čtěte více:

PR pro Babiše? Hackathon praská ve švech, organizátoři odmítli dvě třetiny zájemců

Komentář: Ještě nedávno stát sliboval, že mýtné brány nebudou měřit rychlost. Teď změnil názor

Stát neumí regulovat. Možná ani nechce

Ministerstvo průmyslu hradilo z peněz EU společenské akce, tvrdí NKÚ

Antimonopolní úřad stopl podpis smlouvy mezi Dopravním podnikem a developerem Karlín Group

Změny v dopravě v roce 2020: elektronické dálniční známky, rozšíření mýta i jednotné jízdenky

BRAND24

 ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).