Menu Zavřít

Střelba v ostravské nemocnici má šest obětí. Pachatel spáchal sebevraždu

10. 12. 2019
Autor: čtk

Dvaačtyřicetiletý muž z Opavska dnes v ostravské fakultní nemocnici zastřelil v čekárně traumatologické ambulance šest lidí, čtyři muže a dvě ženy. Další tři pacienty zranil, jeden je v kritickém stavu. Pachatele, který z nemocnice utekl, vypátrala policie po třech hodinách. Muž se ale před dopadením zastřelil. Fakultní nemocnice je už v provozu s výjimkou polikliniky, kde se střílelo.

Střelec zahájil palbu bez varování na poliklinice nemocnice v čekárně traumatologické ambulance po 07:00, řekl ředitel nemocnice Jiří Havrlant. Střílel lidi z bezprostřední blízkosti do hlavy a hrudníku.

Ze tří zraněných jsou podle policejního ředitele dva zraněni těžce a jeden lehce.

Střelec spáchal sebevraždu v Děhylově na Opavsku, asi osm kilometrů od fakultní nemocnice. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) novinářům řekl, že svým zraněním podlehl po půlhodinové resuscitaci.

Podle médií byl muž stavební technik, zhruba od půlky října byl nemocný. Tvrdil, že má závažnou chorobu. Jeho zaměstnavatel uvedl, že posledních 14 dní byl v pracovní neschopnosti a že si myslel, že trpí závažnou chorobou. Frýdeckomístecký zpěvák David Stypka během dne napsal na facebook, že si s ním muž psal kvůli jeho nemoci. Stypku nedávno operovali kvůli rakovině slinivky a střelec byl prý přesvědčen, že trpí toutéž nemocí.


Čtěte více: V úterý se rozezní sirény na uctění obětí střelby v Ostravě

 Fakultní nemocnice v Ostravě


Policie zatím ale motiv činu oficiálně nezveřejnila. Legální zbraň střelec neměl a měl trestní minulost. „Měl tři záznamy za násilnou a drobnou majetkovou trestní činnost,“ uvedl ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel. U násilné činnosti šlo o drobnou potyčku, upřesnil.

Areál Fakultní nemocnice Ostrava je po ranní střelbě zpřístupněný s výjimkou polikliniky, kde muž střílel. Zdravotní péče v Moravskoslezském kraji i Ostravě tak je zajištěná. Po jednání krizového štábu ministerstva to uvedl náměstek ministra Filip Vrubel. „Pokud by bylo víc nových pacientů od zdravotnické záchranné služby, je domluvena spolupráce s Městskou nemocnicí Ostrava a Vítkovickou nemocnicí,“ dodal Vrubel. Ministr Adam Vojtěch (za ANO), který byl na pracovní cestě v Bruselu, dorazí na místo neštěstí večer.

Šok z tragedie a soustrast pozůstalým vyjádřili politici. Prezident Miloš Zeman poděkoval příslušníkům bezpečnostních složek, lékařům a všem, kteří pomáhají. Premiér Andrej Babiš v Ostravě řekl, že k uctění památky obětí střelby se v úterý 17. prosince po republice rozezní sirény. Spustí se v poledne a budou houkat dvě minuty 20 vteřin. Dodal, že vláda, kraj a město chtějí přispět pozůstalým částkou 300 tisíc korun.

Ostrava dnes zhasne všechny dominanty města jako most, radniční věž, či Bolt Tower, aby tak uctila památku obětí.

Policie bezprostředně po útoku oznámila, že posiluje dohled nad vybranými měkkými cíli po celé republice. Podle policejního prezidia jde například o školy, nemocnice nebo obchodní centra.

Podle ministra Vojtěcha jsou nemocnice otevřená zařízení a není reálné, aby v nemocnici existovaly například bezpečnostní rámy na vstupních místech. Zdravotnická zařízení školí personál pro krizové situace, což podporuje dotacemi ministerstvo zdravotnictví. Letos čerpala 1,2 milionu i FN Ostrava. Zpracovala bezpečnostní audit, plán školení a proškolila asi 120 lidí. Zpracovala také brožuru pro zaměstnance a desatero pro pacienty.

Střelba v ostravské nemocnici je druhá nejtragičtější v historii republiky. Horší bilanci má střelba v restauraci v Uherském Brodě, při níž v únoru 2015 zastřelil místní muž osm lidí a pak sám sebe.

BRAND24

Střelba v ostravské nemocnici je druhá nejtragičtější v ČR

22. července 2003 - Ladislav a John Pacovští zastřelili v Litvínovicích na Českobudějovicku tři muže. Byli to manžel, syn a zeť ženy, jejíž sestra se přátelila s Pacovského bývalou manželkou. Podle některých svědků byl vražedný útok pomstou za to, že rodina ženě pomáhala. Soudy poslaly Ladislava Pacovského na 25 let a jeho syna Johna na 11 let do vězení.

22. listopadu 2004 - Pětadvacetiletý muž zastřelil v Tučapech na Táborsku po hádce svého otce, matku a o rok mladšího bratra. V roce 2006 byl odsouzen k doživotnímu vězení.

Březen 2006 - V rodinném domku v Křemži na Českokrumlovsku zastřelil pachatel svou manželku a jejího syna. Za dvojnásobnou vraždu byl odsouzen k 19 letům vězení.

8. března 2009 - Jednačtyřicetiletý muž zastřelil při rodinné oslavě v Petřvaldu na Karvinsku čtyři lidi. Mezi mrtvými byla jeho bývalá přítelkyně, její rodiče a další muž. Po činu muž obrátil zbraň proti sobě; v nemocnici zraněním podlehl.

22. září 2011 - Muž ve Svitavách několika ranami z krátké střelné nelegálně držené zbraně zastřelil svoji družku a její nezletilou dceru. Následně spáchal sebevraždu.

10. listopadu 2011 - V areálu letecké továrny Aircraft Industries v Kunovicích zemřeli po střelbě tři muži včetně pachatele, bratra bývalého člena představenstva firmy a zbrojaře Pavla Musely Karla. Jedna žena byla lehce zraněna.

4. listopadu 2013 - Dva lidé zemřeli a jeden byl těžce zraněn při střelbě v Raškovicích na Frýdecko-Místecku. Oběťmi byla studentka a její dědeček, zraněna byla dívčina babička, motivem činu byla neopětovaná láska. Za dvojnásobnou vraždu byl odsouzen učitel angličtiny Ondřej Dlouhý, v listopadu 2014 ho soud poslal na 27 let vězení.

24. února 2015 - V restauraci Družba v Uherském Brodě zastřelil dlouhodobě nezaměstnaný elektrikář Zdeněk Kovář sedm mužů a jednu ženu a nakonec i sebe. Třiašedesátiletého pachatele nejtragičtějšího neštěstí svého druhu v ČR sousedé po činu popisovali jako člověka trpícího duševními problémy.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).