Menu Zavřít

Španělský soudce zrušil eurozatykače na katalánské politiky

19. 7. 2018
Autor: Profimedia.cz

Soudce španělského nejvyššího soudu Pablo Llarena zrušil eurozatykače na uprchlé katalánské politiky, včetně katalánského expremiéra Carlese Puigdemonta, které dříve sám vydal. Zároveň odmítl nedávný verdikt německého soudu, který umožnil vydat Puigdemonta do Španělska jen za zpronevěru veřejných peněz, ale nikoli za vzpouru. Informují o tom dnes španělská média.

Puigdemont verdikt soudce Llareny přivítal a vyzval k propuštění katalánských politiků, kteří jsou kvůli obvinění ze vzpoury ve vazbě ve Španělsku. „Dnes musíme ještě s větší razancí, než kdy jindy, žádat svobodu pro politické vězně a vězenkyně. Zrušení eurozatykače a žádost o vydání dokazuje chabost celé kauzy a ukazuje, že španělská justice se začala chovat jako evropská,“ napsal na twitteru Puigdemont.

Soudce Llarena zrušil eurozatykač a mezinárodní zatykač na uprchlé katalánské politiky, ale ponechal v platnosti zatykače národní. Dotyčným tedy stále hrozí zatčení ve Španělsku, jinak mohou cestovat, kam chtějí. Puigdemont se podle katalánských médií asi „za pár dnů“ vrátí do Belgie.

Důvodem pro odvolání zahraničních zatykačů je verdikt německého soudu ohledně Puigdemonta. Pokud by soudce Llarena tento verdikt přijal, katalánský expremiér by mohl být ve Španělsku souzen jen za zpronevěru, a ne za vzpouru. Mohla by tak vzniknout situace, že Puigdemont by dostal trest několik let vězení za zpronevěru a členové jeho bývalé vlády by mohli být odsouzeni za vzpouru. Za ni hrozí až 30 let, pokud byla ozbrojená. V jejich případě tedy hrozí až 25 let.

Soudce Llarena považuje Puigdemonta za hlavního aktéra procesu, v němž má být souzeno zřejmě na podzim bývalé katalánské vedení za snahu odtrhnout autonomní region od Španělska. Zpronevěry se podle soudu dopustili uspořádáním říjnového referenda o nezávislosti Katalánska, které Madrid označuje za protiústavní. Kvůli němu bývalá španělská vláda katalánské vedení koncem října sesadila a španělská prokuratura ho pak obvinila ze vzpoury.


Malí a bohatí to mají těžké. Přečtěte si esej

 Ilustrace k eseji Malí a bohatí to mají těžké


Zrušení eurozatykače se týká Puigdemonta, jeho exministrů Antonia Comína, Lluise Puige, Meritxell Serretové, Clary Ponsatíové a separatistické političky Marty Roviraové. Comín, Puig a Serretová jsou v Belgii, Ponsatíová ve Skotsku a Roviraová ve Švýcarsku. Verdikt přivítala i skotská premiérka Nicola Sturgeonová, podle níž by se politické rozpory měly řešit politicky, a ne před trestními soudy.

Katalánský deník El Nacional dnes uvedl, že Puigdemont se asi „během několika dní“ vrátí do Belgie, kam loni s několika exministry uprchl. I tamní justice měla tehdy rozhodovat o jejich vydání, ještě předtím ale soudce Llarena v prosinci eurozatykače na Puigdemonta i exministry zrušil. Podle některých médií se obával, že je Belgie rovněž nevydá kvůli obvinění ze vzpoury, ale možná jen kvůli zpronevěře.

BRAND24

Nové eurozatykače vydal soudce Llarena letos. Exministry v Belgii tamní soud v květnu odmítl vydat, jako důvod uvedl formální chybu ve španělské žádosti. Puigdemont byl letos v březnu zatčen v Německu, když se vracel do Belgie z konference ve Finsku. Od dubna pobývá v Německu na svobodě.

Čtěte také:

Komentář: Vzkaz z Barcelony

Katalánsko má novou vládu. Přímá správa Madridu po sedmi měsících končí

Baskická ETA oznámila rozpuštění. O nezávislost bojovala téměř šedesát let


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).