Menu Zavřít

Soud bude znovu řešit výroky extajemníka SPD Staníka, obhájce podal odpor

9. 8. 2018
Autor: čtk

Soud se bude znovu zabývat nenávistnými výroky bývalého tajemníka hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Jaroslava Staníka namířenými proti menšinám. Obvodní soud pro Prahu 1 uložil Staníkovi za výroky pronesené ve Sněmovně trestním příkazem roční vězení, podmíněně odložené na dva roky, a pokutu 70 tisíc korun. Staníkův obhájce ale podal odpor, čímž se příkaz ruší.

Staník podle vyjádření některých svědků v médiích loni prohlašoval ve sněmovní restauraci, že příslušníci menšin by měli být posláni do plynu. Vyzýval údajně i k tomu, aby se všichni homosexuálové, Romové a Židé po narození stříleli. Soud udělil Staníkovi trest letos koncem července. „Obviněný byl uznán vinným ve smyslu podané obžaloby, tedy ze spáchání přečinu podněcování nenávisti vůči skupině osob nebo omezování jejich práv a svobod a dále z popírání, schvalování a ospravedlňování genocidy,“ řekl už dříve České televizi šéf Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Jan Lelek.

Udělený trest ale po podání odporu neplatí. Obvodní soud musí nyní nařídit hlavní líčení, ve kterém se bude případem opět zabývat, uvedla Česká televize.

Staník byl tajemníkem SPD a asistentem poslance SPD Jaroslava Holíka. Při říjnových volbách bránil novinářům ve vstupu do volebního štábu SPD a volal na ně policii. V asistentské funkci Staník na přelomu loňského listopadu a prosince skončil, protože byl podle poslance Holíka příliš vytížen jako tajemník. Předseda SPD Tomio Okamura následně letos uvedl, že Staník není členem a už ani tajemníkem hnutí.

„Takhle jsem si užíval.“ Šéf bezpečnostního výboru Koten sloužil před rokem 1989 u pohraničníků

Foto z facebookového profilu Radka Kotena z 3. 12. 2016 s popiskem

BRAND24

Přečtěte si také:

SPD je větší hrozba než extremisté, uvádí návrh zprávy vnitra. Je to skandál, reaguje hnutí

Už je líp. Zaměstnanci ANO si v průměru vydělají 63 tisíc měsíčně

Političtí mecenáši. Mezi sponzory stran a hnutí jsou zajímavá jména

 Motorkářský karusel. Středočeský kraj schválil na sklonku loňského roku desetimilionovou dotaci pro harlejáře. Ovšem dotaci získala firma, kterou spoluvlastní radní Bezděk z ANO. A ten přitom loni poslal hnutí půlmilionový dar


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).