Menu Zavřít

Při výbuchu v kralupské chemičce zemřelo šest lidí

22. 3. 2018
Autor: čtk

Jedna z největších tragédií v průmyslových provozech v Česku za posledních 50 let se ve čtvrtek odehrála v chemičce v Kralupech nad Vltavou. Při výbuchu v areálu chemičky zemřelo šest lidí, dva lidé byli středně těžce zraněni a jsou ve dvou pražských nemocnicích. Výše škody ani příčina výbuchu zatím nejsou známy, vyšetřování potrvá týdny.

Kolem 10:00 explodovala tankovací nádrž v distribučním terminálu; výbuch nedoprovázel požár. Do vzduchu ani do vody neunikly nebezpečné látky. Podle zástupců města předcházelo explozi čištění prázdné nádoby na pohonné hmoty, při kterém mohl být porušen technologický postup, firma Unipetrol, která kralupskou rafinerii vlastní, to ale nepotvrdila. Další nebezpečí podle ní nehrozí.

Oběťmi nejsou zaměstnanci Unipetrolu, ale dodavatelské firmy. „Při výbuchu bohužel došlo k úmrtí pracovníků dodavatelských firem, chceme proto vyjádřit hlubokou soustrast pozůstalým,“ uvedl generální ředitel Unipetrolu Krzysztof Zdziarski. Mimořádná událost podle firmy nemá souvislost s plánovanou odstávkou rafinerie - největší v její historii - která začne v úterý 27. března a potrvá do 9. května.

Událost dočasně zastavila distribuci pohonných hmot přes silniční terminál v Kralupech nad Vltavou. Mluvčí Unipetrolu Pavel Kaidl upřesnil, že distribuční areál, z nějž putují pohonné látky, stojí před rafinerií. „Chemická výroba v rafinerii dotčena nebyla,“ uvedl mluvčí.

Na místo bylo vysláno pět jednotek záchranářů a vrtulníky z Prahy a Liberce. Na zásahu se podílely i dvě profesionální, jedna dobrovolná a dvě podnikové jednotky hasičů.

Zranění byli převezeni do nemocnic v Motole a na Vinohradech. Jeden má popáleniny druhého stupně na deseti procentech těla, druhý devastující poranění obličeje. Oba jsou mimo ohrožení života, do odpoledne se jejich stav nezměnil. Vinohradská nemocnice po explozi aktivovala takzvaný traumaplán, který počítá s příjmem většího počtu pacientů. Ještě před polednem jej odvolala.

BRAND24

Podle mluvčího Kaidla zasedal do pozdního odpoledne krizový štáb. Svolání městského ani krajského štábu nebylo nutné. Zástupkyně mluvčí České inspekce životního prostředí Jana Jandová řekla, že neunikly nebezpečné látky do vzduchu ani do vody.

Soustrast rodinám obětí vyjádřila řada politiků včetně prezidenta Miloše Zemana, soustrastný telegram zaslal Zemanův slovenský protějšek Andrej Kiska a nový slovenský premiér Peter Pellegrini. Ministr průmyslu Tomáš Hüner (za ANO) uvedl, že jde o největší tragédii za poslední desítky let. Ubezpečil, že ČR nehrozí výpadek v zásobování trhu palivy. Za velké neštěstí označil z Bruselu událost premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). „Asi selhal lidský faktor,“ míní. Ministr vnitra Lubomír Metnar (za ANO) bude požadovat precizní kontroly, aby se podobným událostem předcházelo.

Výbuch v Kralupech patří k nejtragičtějším od 60. let

18 obětí:

28. února 1975 - Při výbuchu v teplárně v Brně - Špitálce, způsobeném vznícením uhelného prachu používaného k vytápění, byly smrtelně zraněny čtyři osoby. Dalších 24 lidí utrpělo vážná zranění, kterým 14 z nich později podlehlo.

17 obětí:

19. července 1974 - Při požáru po výbuchu v Chemických závodech v Záluží u Mostu zahynulo na místě 15 osob, další dvě zemřely v nemocnici, 79 lidí bylo zraněno. Příčinou neštěstí byla zanedbaná údržba.

Osm obětí:

14. listopadu 1967 - Při výbuchu v Blanických strojírnách ve Vlašimi (tehdejší název podniku Sellier&Bellot) zemřelo sedm lidí, dalších 22 utrpělo zranění. Jeden člověk zahynul později při záchranných pracích.

Šest obětí:

22. března 2018 - Při výbuchu v areálu chemičky v Kralupech nad Vltavou na Mělnicku zemřelo šest lidí a další byli těžce zraněni.

Pět obětí:

28. května 1984 - V chemičce Synthesia v Pardubicích-Semtíně explodoval sklad se střelným prachem. Neštěstí si vyžádalo pět mrtvých, 200 zraněných a značné materiální škody.

Čtyři oběti:

11. června 1964 - Při výbuchu omylem přidaného muničního materiálu ve vysoké peci v Třineckých železárnách zemřeli čtyři lidé. Tři hutníci byli zraněni těžce a čtyři lehce.

20. dubna 2011 - Výbuch v areálu pardubické firmy Explosia zničil dva železobetonové podzemní objekty, další budovy poškodil. V objektu se vyráběl Perunit, což je trhavina dynamitového typu. Exploze usmrtila čtyři lidi, dalších devět se zranilo. Přesnou příčinu neštěstí se nepodařilo určit.

Tři oběti:

24. srpna 1974 - Výbuch benzínových par v oddělení výroby náplastí v národním podniku Chemofarma v Ústí nad Labem si vyžádal tři oběti a dva těžce popálené zaměstnance.

21. září 2015 - Při výbuchu střelného prachu ve skladu materiálu pro výrobu zápalek do nábojů ve vlašimské zbrojovce Sellier&Bellot zemřeli tři lidé.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).