Menu Zavřít

Prevence v Temelíně: hasiči rozdávají nové tablety proti radiaci

20. 1. 2018
Autor: čtk

Obyvatelé v okolí jaderné elektrárny Temelín dostávají nové tablety jodidu draselného, které by bránily poškození štítné žlázy při případném úniku radiace. Jde o preventivní opatření, v Temelíně se jaderná havárie nikdy nestala. Mezi obyvatele v okolí elektrárny se dostane 45 tisíce balení léku. Náklady na pořízení tablet hradí vlastník temelínské elektrárny, společnost ČEZ.

Tablety dostane přibližně 27 tisíc obyvatel žijících v zóně kolem elektrárny. „Ale netýká se to jen lidí, kteří zde bydlí. Tablety budou mít k dispozici například i domovy důchodců, školy a podobně,“ uvedla Lenka Novotná z oddělení krizového řízení jihočeských hasičů, kteří léky vydávají.

Léky na takzvanou jódovou profylaxi mají obyvatelé v okolí Temelína k dispozici i nyní. Jejich účinnost ale letos po pěti letech končí. „Další ochranná opatření v případě radiační události jsou ve vnějším havarijním plánu jaderné elektrárny Temelín,“ dodala Novotná.

Podle mluvčího jaderné elektrárny Marka Svitáka postupuje společnost ČEZ v souladu s novelou atomového zákona, který upravuje systém nákupu tablet a jejich předání obcím. „Zajistili jsme potřebné množství, včetně dostatečných rezerv, a spolupracujeme se složkami, které mají další postup podle zákona na starosti,“ řekl.

Kalium jodid patří do skupiny takzvaných antidot. V případě radioaktivního záření, kdy se uvolňuje radioaktivní jod, může zabránit poškození štítné žlázy. Po spolknutí tablety se totiž štítná žláza nasytí neaktivním jodem, který pak zabrání příjmu radioaktivního jodu z kontaminovaného vzduchu, vody či mléka.

BRAND24

Čtěte o situaci jaderné energetiky na Slovensku:

Zkažená mochovecká směs. Dostavba elektrárny se prodražuje

 Pohrobek socialismu. O stavbě čtyř 440megawattových jaderných bloků v Mochovicích na jižním Slovensku rozhodl komunistický režim v roce 1982. První dva bloky byly hotové v letech 1998 a 1999. Druhá dvojice reaktorů na spuštění stále čeká.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).