Menu Zavřít

Pomalá smrt. Rus vězněný v Česku trpí prudkými bolestmi, píše ruský tisk

18. 1. 2018
Autor: tookapic / Pixabay

Pod titulkem Pomalá smrt v českém vězení dnes ruský list Izvestija upozornil na údajně vážné zhoršení zdravotního stavu Rusa Jevgenije Nikulina, který v pankrácké věznici v Praze čeká na rozhodnutí o svém dalším osudu. Vězeňská služba i ministerstvo spravedlnosti zhoršení Nikulinova zdraví popírají. Třicetiletého Rusa zadržela v říjnu 2016 v Praze česká policie na základě amerického zatykače. USA ho viní z opakovaných hackerských útoků, o jeho vydání žádají Spojené státy i Rusko.

Nikulin je podle advokáta Vladimira Makejeva fakticky v úplné izolaci, trpí prudkými bolestmi a nedostává se mu náležité péče. „Nasadili na něj kárnou psychiatrii a snaží se z něj dostat lživé přiznání k údajnému vměšování do americké předvolební kampaně. To má samozřejmě vliv na celkový stav člověka, který se snaží dokázat svou nevinu,“ uvedl ruský právník. Stav vězněného se prý může stát kritickým.

„Nikulin potřebuje specializovanou lékařskou pomoc, kterou mu odmítají poskytnout,“ citoval ruský list Makejeva. Vězněný na svůj stav nejednou marně upozornil různé české úřady. Trpí prý opakovanými prudkými bolestmi žaludku a ledvin, potřebuje speciální stravu. „Ve vězení mu bez náležitého vyšetření předepsali dietu, která ale jeho stav jen zhoršuje. Někomu možná pomáhá, ale pro Jevgenije je to trest smrti,“ uvedl Makejev.

„Zdravotní stav Jevgenije Nikulina se od doby jeho nástupu do výkonu vazby nezhoršil. Informace, které se objevily v ruském tisku, tedy důrazně vyvracíme. Vězeňská služba poskytuje řádnou péči všem vězněným osobám v rámci svých, případně civilních, zdravotnických zařízení. S touto péčí musí ale vězněná osoba souhlasit,“ uvedla mluvčí bezpečnostního sboru Petra Kučerová. Mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová doplnila, že informace uvedená v listu Izvestija není pravdivá.

Pražský vrchní soud loni v listopadu potvrdil přípustnost vydání Rusa do Spojených států, kde je obviněn z útoků na sociální sítě LinkedIn a Formspring a webové úložiště Dropbox z let 2012-2013. Nikulin tvrdí, že americká obvinění vycházejí pouze z tvrzení agentů FBI, kteří po něm prý výměnou za beztrestnost chtěli, aby se přiznal k proniknutí do elektronické pošty neúspěšné prezidentské kandidátky Hillary Clintonové na příkaz ruského prezidenta Vladimira Putina.


Manuál pro počítačovou válku. I kybernetické konflikty mají svá pravidla

 Ilustrační foto


Moskva už dříve uvedla, že udělá vše pro to, aby vydání Nikulina do USA zabránila. O jeho extradici požádalo Rusko ve stejný den jako Spojené státy, a to na základě zatykače kvůli internetové krádeži z roku 2009 v řádu desítek tisíc korun.

Ruští advokáti podle Izvestijí tvrdí, že Nikulina po zatčení násilně internovali v bohnické psychiatrické léčebně, kde mu nitrožilně podávali glukózu místo plnohodnotné stravy a pravidelně mu injekčně dávkovali silné antipsychotické a protiepileptické preparáty. Nepouštěli ho na záchod, nesměl na procházky a odpírali mu setkání s blízkými a příbuznými.

BRAND24

Tiskový mluvčí ruského velvyslanectví v Praze Alexej Kolmakov Izvestijím řekl, že ambasáda Nikulinovi poskytuje „komplexní konzulární podporu“. Pracovníci velvyslanectví jsou s ním v kontaktu, stejně jako s jeho advokátem, s českými úřady a s vedením věznice. Starají se o to, aby byly dodrženy všechny zákonné zájmy ruského občana „včetně nezbytného lékařského ošetření,“ řekl Kolmakov.

O Nikulinově případu dále čtěte:

Soud potvrdil přípustnost vydání Nikulina do USA. Rozhodne ministr spravedlnosti

Údajný hacker Nikulin nechce být vydán ani do Ruska

Ruský hacker do USA zatím vydán nebude. Soud jednání odročil


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).