Menu Zavřít

Ostrý test: české gripeny v Pobaltí vyzkouší „dalekohledy“ za 325 milionů

Autor: afbcaslav.cz

Čáslavské supersoniky, které budou až do konce roku střežit vzduch nad Pobaltím, si v podvěsu nesou jedno překvapení. Nepřátelské letouny budou sledovat izraelskými průzkumnými zařízeními.

První ostrý operační test. I tak se dá nazvat právě začínající mise českých Jas-39 Gripen nad Pobaltím. V poměrně divokém prostoru, kde se alianční stíhačky často dostávají do kontaktu s nekomunikujícími letouny ruských vzdušných sil, premiérově využijí funkce podvěsných kontejnerů Litening 4i v akci.

„Letouny budou vybaveny standardní výzbrojí, jakou používají v rámci vzdušné hotovosti v České republice. Jsou jimi řízené střely, vestavěný kanón a klamné cíle. Novinkou v současném zahraničním nasazení bude použití zaměřovacích a průzkumných kontejnerů Litening 4i,“ popisuje Tomáš Maruščák, mluvčí generálního štábu.

„Ačkoliv se primárně jedná o nástroj pro umožnění přesného provádění úderů na pozemní cíle, bude použit pro zlepšení schopnosti vzdáleného vizuálního pozorování letounů ve dne a v noci,“ upřesňuje Maruščák na webových stránkách armády. To znamená, že díky optické technologii budou moct čeští piloti na velmi velké vzdálenosti sledovat podezřelé letouny a předvídat jejich chování.


Modré z nebe. Aero Vodochody nutně potřebuje úspěch stroje L-39NG

 Aero Vodochody představilo 12. října 2018 v areálu společnosti v Odolené Vodě u Prahy nový letoun L-39NG.


Technologii Litening 4i, kterou používají i gripeny v jiných zemích, si ministerstvo obrany objednalo v roce 2017. Kontrakt s izraelskou zbrojovkou Rafael stál 325 milionů korun, armáda pak loni získala čtyři kontejnery. Do budoucna by prý chtěla přikoupit další. Bude je používat nejen nadzvukové letectvo, ale i české podzvukové bitevníky L-159 Alca.

Zajímavostí je, že nákup neproběhl v otevřené soutěži, ale v jednacím řízení bez uveřejnění. Česká republika, která si gripeny pronajímá od Švédska, totiž nemohla do podvěsů supersoniků koupit libovolnou zaměřovací technologii. Povolena byla pouze technologie od Rafaelu.

České gripeny nad Baltem
Název mise: Baltic Air Policing 2019
Účel: ochrana vzdušného prostoru nad Estonskem, Litvou a Lotyšskem společně s dánským a belgickým letectvem
Termín: září až prosinec 2019
Základna: Ämari (Estonsko)
Počet letadel: pět strojů Jas-39 (pátý jako záložní a pro výcvik)
Velikost kontingentu: až 95 českých vojáků

Čtěte také:

Aero představilo v Británii nový bitevní letoun F/A-259

BRAND24

Aero obsadilo vojenskou základnu. V Čáslavi testuje noční vidění

Armáda nakoupí nástupce Albatrosů. Od Aera pořídí až šest letounů L-39NG

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).