Menu Zavřít

Česko by mělo snížit stavy divočáků až o 90 procent, říká ministr zemědělství Milek

19. 1. 2018
Autor: čtk

Evropa by kvůli africkému moru prasat měla prudce snížit stavy divočáků, je přesvědčen český ministr zemědělství Jiří Milek. V Česku by podle něj měly klesnout až o 90 procent. Na opatření v souvislosti s africkým morem prasat by letos Česko mohlo dát kolem 200 milionů korun. Jenom na zvýšení takzvaného zástřelného, které platí ode dneška, dá stát zhruba 49 milionů korun, odhadlo ministerstvo.

„Pokud se máme jako Evropa v nějaké době očistit od této nákazy, tak musíme rapidně snížit v celé Evropě stav černé zvěře,“ řekl Milek na berlínském zemědělském a potravinářském veletrhu Grüne Woche.. „V současnosti je odhad mezi 40 až 50 kusy na tisíc hektarů honitby, kde se černá zvěř vyskytuje,“ uvedl. „My bychom museli odstřelit tolik divočáků, aby zůstalo maximálně pět kusů na těch tisíc hektarů,“ vyjádřil své přesvědčení. Potom by se podle něj choroba šířila tak pomalu, že by vlastně sama vymřela.

„Kdyby se myslivci zmobilizovali, a opravdu proto všichni udělali všechno, tak si myslím, že se to dá snížit během roku,“ je přesvědčen ministr. Vedle klasického odstřelu se toho podle něj dá dosáhnout metodami jako je omezení reprodukce nebo uspání divočáků, kteří by se pak odstřelili. Opatření, o kterých se mu podle jeho slov jako celoživotnímu myslivci těžko mluví, nepovažuje za přehnaná a podotýká, že Německo si stanovilo cíl snížit stavy o 70 procent.

Snížení populace černé zvěře v České republice je jednou z priorit i pro myslivce. Ve svém prohlášení hovoří o nutnosti snížení o 70 až 80 procent, aby se předešlo rozšíření choroby za předpokladu, že by se dál šířila jen ze sousedních států. „K tomu je zapotřebí výrazné posílení pravomocí státní správy myslivosti ve vztahu ke kontrolním mechanismům lovu a stanovení plánu lovu. K těmto krokům je zapotřebí neodkladně revidovat současný systém myslivosti v České republice,“ uvádí na svém webu Českomoravská myslivecká jednota.


Mor prasat se blíží. Němečtí zemědělci s obavami hledí k českým hranicím

Prase divoké, ilustrační foto


Odborník z myslivecké jednoty Miloš Ježek už dříve uvedl, že by bylo třeba ročně odstřelit 250 tisíc až 300 tisíc prasat, aby se vůbec populace českých divočáků začala snižovat. Loni se počet zastřelených divočáků zvýšil meziročně o třetinu na více než 217 tisíc.

Milek také uvedl, že loni Česko na opatření souvisící s africkým morem prasat dalo do 100 milionů korun. „Letos to bude minimálně dvojnásobek. A to říkám, že se nesmí stát, že nám to vletí do bílých chovů, tam by ty škody byly násobně větší, proto tomu věnujeme takovou pozornost,“ zdůrazňuje.

Alternativou prudkému snižování stavů je vyvinutí očkovací látky. Na té mají podle ministra pracovat i české instituty.

Ministerstvo zemědělství uvedlo, že ode dneška se v Česku zvyšuje zástřelné za divočáky, právě kvůli větší motivaci lovců k odstřelu. Do okresu Zlín se také vrátí lovci z řad policie.

V Česku se zatím nákaza, která není nebezpečná pro člověka, objevila v okolí Zlína. V okrese tohoto města veterináři prozatím potvrdili africký mor prasat u více než 200 uhynulých, ulovených nebo odchycených divokých prasat. Do chovů se zatím nákaza nerozšířila. Pokud by k tomu došlo, musel by se chov vybít.

BRAND24

O problematice Milek jedná i se svými kolegy na berlínském veletrhu, kde ho odpoledne čeká setkání, jehož se zúčastní také německý ministr zemědělství Christian Schmidt. V Německu z rozšíření nákazy panují poměrně velké obavy.

Čtěte také:

Africký mor prasat se rozšířil mimo ohrazenou oblast. Choroba se prokázala už u 200 zvířat

Lidstvo přichází o účinný lék. Kvůli kuřecím prsům a vepřové pečeni

Zabijačková sezona. Přeštické prase je znovu v módě


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).