Menu Zavřít

Mor prasat se blíží. Němečtí zemědělci s obavami hledí k českým hranicím

9. 1. 2018
Autor: Profimedia.cz

Největší evropská ekonomika se připravuje na to, že se také na území Německa dříve či později objeví virus způsobující africký mor prasat. Nejblíže k německým hranicím je české ohnisko na Zlínsku. Místní zemědělci varují před katastrofálními dopady pro německý zemědělský sektor, trh s vepřovým masem by se mohl dokonce zhroutit.

Česká republika a Polsko bojují s novými případy moru afrických prasat. V Česku se zatím vyskytly pouze u divokých prasat, v Polsku také u prasat domácích. Případy nákazy hlásí rovněž Litva, Lotyšsko a Estonsko, Ukrajina a Sardinie.

Šíření afrického moru prasat (AMP) v Evropě směrem od východu k západu znepokojuje i německé zemědělce. V případě rozšíření nákazy se musí prasata z chovů porazit. Na Zlínsku už veterinární správa nařídila u neregistrovaných malochovů prasat porážku do konce ledna.

Ohradníků, hromadného odstřelu divočáků a nákazy chovů prasat domácích se obává německý svaz zemědělců. Rozšíření moru i na německé území by se výrazně dotklo poklesu poptávky po vepřovém mase, tvrdí jeho zástupci.

Kde se vyskytuje africký mor prasat v Evropě:

Africký mor prasat u divočáků

Africký mor prasat prasete domácího v Evropě

Foto: Státní veterinární správa ČR

„Africký mor se blíží,“ varoval generální tajemník německého svazu zemědělců Bernhard Krüsken. I když se masem nemohou nakazit lidé, varuje před katastrofickým scénářem. Kupci z celého světa by mohli zrušit objednávky masa a masných výrobků z vepřového a německý trh by se zhroutil, upozornil deník Süddeutsche Zeitung.

„Potenciální škody pro německé hospodářství jsou dvě miliardy eur (51 miliard korun) ročně,“ obává se Krüsken. Pokud by se započítaly náklady na vymýcení moru na německém území včetně dopadů na potravinářský sektor, může se jednat o desítky miliard eur. Svaz hovoří také o ohrožení pro celou řadu firem.

Agresivní virus pochází z jižní Afriky, v Evropě se vyskytly první případy v roce 2007. Před epidemií varuje i německé ministerstvo zemědělství. Na letácích vyzývá řidiče kamionů z postižených zemí, aby neodhazovali žádné zbytky potravin okolo svých vozů, když projíždějí Německem.

Zemědělci požadují, aby byly z preventivních důvodů snižovány stavy černé zvěře, které se zvyšují v souvislosti s pěstováním kukuřice. Podle nejmenovaného německého agrárního politika není otázkou to, zda se také v Německu objeví první případ afrického moru prasat, ale kdy „den X“ nastane.

BRAND24

Související články:

Africký mor prasat se rozšířil mimo ohrazenou oblast. Choroba se prokázala už u 200 zvířat

Lidstvo přichází o účinný lék. Kvůli kuřecím prsům a vepřové pečeni

Zabijačková sezona. Přeštické prase je znovu v módě

Podle Jurečky je za africkým morem lidský faktor

 Marian Jurečka


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).