Menu Zavřít

Americký výzkumný ústav objevil v KLDR nové raketové objekty

12. 11. 2018
Autor: čtk

Týmy analytiků objevily na území Severní Koreje třináct dosud neznámých tajných pracovišť, která se zabývají vývojem a výrobou raket a raketové techniky. Uvádí to zpráva Mezinárodního střediska pro mezinárodní studia (CSIS) zveřejněná dnes ve Washingtonu. Podle CSIS může být podobných provozů v KLDR až dvacet, ke zjištění třinácti z nich přispěly snímky komerčních satelitů.

Přestože podle autorů studie součástí objevených objektů nejsou odpalovací rampy, musí KLDR v jakékoli budoucí důvěryhodné a ověřitelné smlouvě přiznat jejich existenci a umožnit náležité inspekce. Nález raketových kapacit podle agentury AP ukazuje, jak obtížné bude ověřování případné mezinárodní smlouvy o denuklearizaci, na níž trvají Spojené státy a jejich spojenci.

BRAND24

Objevené objekty jsou v obtížně dostupných, hornatých částech Severní Koreje, uvádí CSIS. Mohou v nich být uloženy balistické rakety nejrůznějšího doletu, tedy i takové, které jsou schopny zasáhnout Ameriku. Odpalovací rampy u nich nejsou, nicméně v krajním případě prý mohou z nich být rakety vypuštěny. Existenci těchto vývojových a výrobních kapacit Pchjongjang dosud nikdy nepřiznal.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un letos v září slíbil rozebrání zkušebního střediska raketových motorů a odpalovací rampy Sohe za účasti mezinárodních expertů. „Tento manévr, který upoutal značnou mediální pozornost, zakrývá hrozbu, kterou jsou pro USA a Jižní Koreu tyto a další neoznámené severokorejské raketové základny,“ komentoval zprávu analytik CSIS Joseph Bermudez.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).