Menu Zavřít

Víte, jak sedět, aby vám práce nezničila zdraví?

14. 11. 2018
Autor: e.vox

Nedostatek pohybu a špatné pracovní podmínky vážně ohrožují naše zdraví. To sice všichni tušíme, ale málo pro to děláme. „Zvlášť u manažerů, pro které je sedavé zaměstnání typické, se po třicítce projevují závažné zdravotní problémy,“ varuje ortoped MUDr. Petr Novák.

Každý čtvrtý muž a dokonce každá třetí žena na světě podle Světové zdravotnické organizace nemají dostatek pohybu. Vystavují se tak zvýšené hrozbě onemocnění srdce, rakoviny, demence a spousty jiných chorob. Ještě hůř jsou na tom ale lidé z vyspělých zemí - typické pro ně je sedavé zaměstnání. Až polovina dospělé populace trpí bolestmi zad nebo krční páteře. Podle českého Ústavu zdravotnických informací a statistiky ročně využije rehabilitační nebo fyzioterapeutické služby 2,3 milionu lidí.

Třetinu týdne prosedíme v práci

Co s tím? Obecně platí, že bychom měli mít zhruba hodinu a čtvrt intenzivnějšího pohybu týdně nebo v případě méně náročného cvičení dvakrát tolik času. Ani tak se ale nevyhneme skutečnosti, že v práci prosedíme minimálně třetinu pracovního týdne.

„Existuje celá řada nejrůznějších kancelářských židlí, některé jsou dokonce ergonomické, ale jediná správná volba je zdravotní židle. Stojí sice víc, ale investovat do zdraví se vyplatí,“ radí ortoped Petr Novák. „Dneska už je na českém trhu slušný výběr zdravotních židlí, mezi rozumné značky patří Adaptic, Spinalis a s odstupem i Therapia,“ dodává Aleš Smolka, spolumajitel firmy Master Sport, která prodává potřeby pro zdravý životní styl.

V běžných židlích můžete sedět jen pár hodin

Pokud se rozhodnete pořídit si židli pro zdravé sezení, vybírejte pečlivě. Ani židle označované jako ergonomické nejsou ve skutečnosti zdravé - to by se o nich dalo říct jen v případě, že byste celou dobu vydrželi sedět nehnutě ve správné anatomické poloze. „Zjednodušeně se dá říct, že běžná kancelářská židle je dobrá do zasedačky na hodinové sezení s klientem, na ergonomické židli bez následků vydrží vaše tělo pracovat polovinu pracovní doby, ale pro opravdu dlouhodobou sedavou práci je vhodná právě zdravotní židle s výkyvným sedákem, ve které se dají bez následků vydržet i přesčasy,“ přibližuje využitelnost různých druhů židlí Martin Macháček, ředitel firmy Matera, která vyrábí adaptivní zdravotní židle Adaptic.

Zdravotní židle podporuje přirozenou funkci těla

Právě v pohyblivém sedáku spočívá jedna ze zásadních předností zdravotních židlí. Zatímco kancelářské i ergonomické židle mají statický sedák, sedadlo zdravotní židle zajišťuje přirozenou pohyblivost pánve a vyváženě aktivuje svaly hlubokého stabilizačního systému páteře – to odpovídá přirozené funkci těla, zdravé sezení tak odstraňuje bolesti zad a zabraňuje chronickým problémům. Kvalitní zdravotní židli poznáte podle pohyblivého sedáku, který se pohybuje nezávisle na opěradle a područkách - na českém trhu to splňují jen dvě značky, Adaptic a Spinalis.

Adaptic nedávno uvedl na trh novou modelovou řadu zdravotních židlí Mio, Evora S, Evora Plus a Comfort, z nichž si vybere zdravé sezení jak běžná domácnost pro školáka či rodinnou pracovnu, ale i špičkový manažer. „Ze zdravotního hlediska zákazníkovi poskytujeme bezkonkurenčně nejmodernější řešení, přesto oproti konkurenci nabízíme i nejlepší cenu,“ říká ředitel Martin Macháček.

BRAND24

Stvořili ji zákazníci

„Lidé se ptají, jak vznikla značka zdravotních židlí Adaptic. Stvořili ji zákazníci,“ prozrazuje tvůrce značky Martin Macháček. Průkopník zdravého sezení v Česku, bývalý manažer konkurenčního Spinalisu a současně odborník na zdravotní židle v jedné osobě vnímal, že hodně zákazníků požaduje odlišné parametry, než měly všechny dosavadní výkyvné židle na pružině na trhu. „Tak dlouho jsem poslouchal přání zákazníků, až jsem s týmem lékařů, fyzioterapeutů a profesorem z technické univerzity vytvořil kolekci židlí Adaptic s vylepšenou variantou výkyvného sedáku,“ vysvětluje ředitel Macháček.

Další z výhod všech židlí Adaptic je její adaptivní přizpůsobení k parametrům těla, dále její nastavení ergonomie nezávisle na opěradle (což nemá žádná židle s výkyvným sedákem na pružině na trhu) a konečně měkčený sedák, který eliminuje tlak na sedací nerv, který jinak způsobuje „housera“, brnění v nohou a bolesti vystřelující do zad.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).