Menu Zavřít

První část projektu Smíchov City zřejmě získala posudek EIA

20. 11. 2017
Autor: čtk

Úvodní fáze developerského projektu firmy Sekyra Group Smíchov City zřejmě získala kladné posouzení vlivu na životní prostředí (EIA). Lhůta pro odvolání skončila ve středu a kladné stanovisko zatím nikdo nenapadl. Uvedl to výkonný ředitel Sekyra Group Leoš Anderle. Developer poslední zhruba rok projekt konzultuje s veřejností. Na základě podnětů například upravil podobu centrální části nové čtvrti nebo zredukoval výstavbu.

Podle Anderleho je teoreticky možné, že nějaké odvolání ještě dorazí, protože v pátek byl státní svátek a nechodila pošta. Pokud by se tak nestalo, chce Sekyra Group první část nové čtvrti, dva domovní bloky v severní části lokality, začít stavět koncem příštího roku. Stavba více než 400 bytů a 9500 metrů čtverečních kanceláří má trvat zhruba dva a půl roku a stát asi tři miliardy korun. Celý projekt by mohl být hotový za 15 až 20 let.

Fakt, že se proti výsledkům procesu EIA nikdo neodvolal, je v českých podmínkách poměrně ojedinělý. Podle Anderleho je to pravděpodobně dáno tím, že se developer snažil vyjít vstříc požadavkům místních obyvatel.

Konzultace s veřejností trvají více než rok a budou i nadále pokračovat. Společnost 4. prosince představí veřejnosti, v jaké fázi celý projekt je a jaké výsledky účast veřejnosti dosud přinesla.

Na základě podnětů od místních obyvatel a spolků developer podle Anderleho projekt poměrně výrazně upravil. Lidé si například stěžovali na malé množství zeleně v bulváru, který má vést středem nové čtvrti, takže jí tam bude výrazně více než bylo v původně plánu. V dalších fázích by se developer chtěl zamyslet nad tím, jestli by se do veřejných prostranství nedaly zapracovat vodní prvky.

Developer také na základě požadavků zredukoval podlahovou plochu i výšku budov. „Řekl bych, že jsme ubrali tak 8000 až 10 tisíc metrů čtverečních,“ sdělil Anderle. Dodal, že to znamená redukci o téměř 20 procent, což sice bude možné kompenzovat v dalších fázích, ale pouze částečně.

Do podoby projektu před časem zasáhla Česká spořitelna, která rozhodla o tom, že v jižní části Smíchov City postaví svoji novou centrálu. Letos k tomu ve spolupráci se Sekyra Group vyhlásila mezinárodní architektonickou soutěž, do které se podle Anderleho přihlásilo asi 160 ateliérů. Porota, jejíž většinu tvoří nezávislí odborníci, vybrala 15 finalistů. Výsledky soutěže by měly být známy v dubnu příštího roku a projekt včetně všech povolení by mohl být připraven v roce 2021.

Plánovanou podobu Smíchov City si mohou lidé prohlédnout v Centru architektury a městského plánování (CAMP) v areálu Emauzského kláštera, které provozuje IPR. Podle ředitele institutu Ondřeje Boháče prostor vznikl primárně právě kvůli prezentaci takto významných rozvojových projektů. Výstava zahrnuje model projektu v měřítku 1:500 a možnost projít si novou čtvrť pomocí brýlí na virtuální realitu.

BRAND24

Smíchov City má vzniknout na území bývalého smíchovského nákladového nádraží. To patří mezi řadu brownfieldů a dašlích rozvojových oblastí, kam by se podle vznikajícího nového územního plánu Prahy měla soustředit rezidenční výstavba v metropoli.

Čtěte také:

Příkopy jsou 22. nejdražší nákupní ulicí světa. Nájem je desetkrát levnější než na Páté avenue

Odpadky za teplo. Akciová rošáda mezi Prahou a miliardářem Křetínským je na spadnutí


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).