Menu Zavřít

Praha jako technologické město? To bude ještě dlouhá cesta

31. 5. 2019
Autor: CC0 via Pixabay

Nízký počet mladých talentů, malé investice i špinavé ovzduší. I tohle snižuje atraktivitu Prahy mezi technologickými firmami.

Jak vyplývá ze srovnání poradenské společnosti Savills, hlavní město České republiky má stále velmi daleko k tomu, aby se dostalo do žebříčku Tech Cities. Letos vyšel třetí ročník tohoto mezinárodního srovnání, jehož cílem je vybrat třicet nejzajímavějších a nejpřívětivějších měst pro rozjetí byznysu. Hledat v něm Prahu je ale marná práce.

“V současné době Praha v evropském měřítku není vnímána jako velké centrum technologických odvětví,” komentuje to Ben Maudling, výkonný ředitel Savills pro Česko a Slovensko. Podle jeho kolegy Nicholase Watsona například česká metropole silně pokulhává v počtu startupů. Zatímco průměr měst v žebříčku Tech Cities je 2,2 startupu na tisíc obyvatel, Praha se pohybuje kolem čísla 0,9.

Zajímavé je i srovnání vstupních investic do rozjezdu malých a nadějných projektů (venture capital). Z dat Savills vyplývá, že rekordmanem je Peking, kde se takhle ročně proinvestuje 34 miliard dolarů. V Praze jde pouze o 12,7 milionu dolarů.


Chytré město: Praha je nejostřejší tužka ve středoevropském penále


Firmy navíc odrazuje i poměrně malá množina mladých, z nichž by mohly v české metropoli vybírat talenty. Poměr mileniálů, tedy lidí ve věku 20 až 39 let, ke starším je v Praze mnohem nižší než ve třicítce nejlepších měst Tech Cities.

“Praze škodí i znečištění vzduchu. Co se týče prachu, je na tom sice mnohem lépe než čínská a jihoamerická města, ale se západní Evropou (Berlín, Kodaň, Londýn a Stockholm) je to nesrovnatelně víc,” upozorňuje Nicholas Watson.

Společnost Savills nicméně očekává, že v příštích letech by Praha mohla jít nahoru. Alespoň tedy ve srovnání s nejbližšími středoevropskými metropolemi. Zatímco Varšava a Budapešť podle Bena Maudlinga těží z vysokého počtu obyvatel a tedy i pracovní síly, Bratislavě zase dodává na atraktivitě blízkost Vídně a zapojení do eurozóny.

BRAND24

“Pokud ale město vnímáme coby pomyslný balíček zahrnující aspekty jako atraktivní pracovní a životní prostředí, městský ruch, obchodní náklady, životní náklady, nízkou kriminalitu a vysoce kvalifikované lidské zdroje schopné komunikovat ve více jazycích, domnívám se, že by Praze měly technologické společnosti hledající regionální základnu věnovat největší pozornost,” myslí si Maudling.

Savills Tech Cities 2019
1. New York
2. San Francisco
3. Londýn
4. Amsterdam
5. Boston

Čtěte také:

Po metropoli vlakem duchů. Také Praha chystá automatizovaná metra

Praha na cestě k inovacím. Srdcem chytré metropole budou data

Na západní frontě nával. V Česku pracuje téměř půl milionu cizinců

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).