Menu Zavřít

Pivní kola nesmí do Letenských sadů. Obtěžují návštěvníky parku

1. 8. 2018
Autor: čtk

Pojízdné bary označované jako pivní kola nově nesmí do Letenských sadů. Z iniciativy Prahy 7 se v parku objevilo značení, které omezuje šířku povolených kol na 1,2 metru, což pivní kola nesplňují. Vozítka, určená zejména pro turisty, podle místostarosty městské části Ondřeje Mirovského (Zelení/Trojkoalice) obtěžovala návštěvníky parku.

Problém se řeší i v centru Prahy, kde však podle Mirovského bude nutné přijít s jiným řešením. Pivní kolo pojme obvykle 12 až 16 lidí, bývá vybaveno stereo systémem pro pouštění hudby a efektovými světly pro noční jízdu.

Z ohlasů zejména na sociálních sítích podle Mirovského jednoznačně vyplývá, že pivní bary návštěvníky parku obtěžují a že lidé souhlasí s jejich zákazem. Omezení šířky navrhl silniční správní úřad Prahy 7, který vydává dopravní opatření. Značky už byly instalovány a strážníci městské policie tak mohou zákaz vymáhat.

Pivní kola dělají potíže i v centru metropole, zatím však není jasné, jestli bude vedení města problém řešit. Podle zákona jde o kola, jejich omezení by tak postihlo i cyklisty. Městští strážníci se zatím snaží pokutovat klienty barů za pití v místech, kde to vyhláška zakazuje.

Pivní kola jsou nejnovější z řady turistických atrakcí, na které si v posledních letech stěžují obyvatelé centra města. Magistrát v minulosti pomocí změny zákona docílil zákazu vozítek segway. Ty záhy vystřídaly takzvané elektrické koloběžky, které však než koloběžky připomínají mopedy. V případě pivních kol je možné, že pro jejich omezení by se stejně jako u segwayů musel změnit zákon.

Problém řeší i jiné evropské metropole, například Amsterdam loni přikročil k jejich zákazu.

BRAND24

Čtěte také:

Pivní mafie na Dunaji: Vídeň trápí černý prodej piva na náplavce

Úspěch aktivistů. Soud zrušil omezení cyklistů v centru Prahy

 Značení zákazu na Náměstí Republiky


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).