Menu Zavřít

Zpátky do minulosti: kampaň hnutí ANO připravuje firma advokáta z kauzy Opencard

26. 9. 2018
Autor: Tomáš Novák/Euro

Sousedské večeře, billboardy a další formy kampaně připravuje pro hnutí ANO firma Production Team většinově vlastněná advokátem Michalem Chrůmou. Právě on před lety oficiálně držel akcie firmy Haguess, která vydělala na miliardovém projektu Opencard.

Sousedské večeře a také pojízdné kavárny, které objíždějí celou Prahu v rámci předvolební kampaně hnutí ANO, jsou prakticky odsouzeny k úspěchu. Jídlo, pití a zábava zadarmo pro tisíce lidí je něco, čemu může málokterý politický soupeř konkurovat. Stánky ostatních stran působí ve srovnání s velkolepou akcí hnutí ANO skromně a nudně.

Sousedské večeře, billboardy či další formy kampaně připravuje pro hnutí ANO firma Production Team většinově vlastněná advokátem Michalem Chrůmou, jehož jméno se před lety objevilo například v kauze Opencard. Byl držitelem akcií firmy Haguess, která získala v roce 2006 od pražského magistrátu velmi výhodnou smlouvu na celý projekt „karty Pražana“, jak tehdejší vymoženost nazýval bývalý primátor Pavel Bém.

Chrůma společnost Haguess zastupoval jako advokát. V roce 2009 se dokonce prokázal na valné hromadě firmy Haguess majoritním podílem akcií. Haguess byla jednou z několika společností, na jejíž účty tekly peníze z předraženého miliardového projektu Opencard. Podle svého tehdejšího vyjádření pro Českou televizi Chrůma nebyl konečným vlastníkem akcií, ale jen jednal jako právní zástupce neznámého akcionáře.

Úplně se mi to nehodí

Advokát Chrůma odkázal při žádosti o rozhovor na jednatelku společnosti Production Team Markétu Kutilovou. Dál se odmítl k současné práci jeho firmy pro hnutí ANO vyjádřit. „Úplně se mi to teď nehodí. Získám k tomu nějaké informace a ozvu se vám,“ sdělil. Žádný telefonát ani mail od Michala Chrůmy ale týdeník Euro neobdržel. Kutilová si vyžádala otázky písemně.

„Ke spolupráci nás v minulosti oslovil marketingový tým hnutí ANO. V rámci letošní předvolební kampaně připravujeme pro hnutí ANO například tiskovou, outdoorovou a on-line kampaň a také kontaktní kampaň v podobě sousedských večeří a jiné dílčí projekty,” uvedla Kutilová.

S hnutím ANO spolupracuje Chrůmova společnost na mnoha projektech už od roku 2013. Tiskový mluvčí hnutí ANO Vladimír Vořechovský potvrdil, že Chrůmovu firmu konkrétně oslovil hlavní Babišův reklamní stratég a kreativec Petr Topinka.

Staří známí z Mark/BBDO

Chrůma v minulosti zasedal v dozorčí radě reklamní agentury Mark/BBDO. Jejím kreativním ředitelem byl v té době právě Petr Topinka, Mark/BBDO tehdy získala od pražského magistrátu v rámci projektu Opencard hodnotnou zakázku. Na propagaci Opencard se ale podílely například i firmy Romana Janouška. A v oblíbené Janouškově rezidenci v Galerii Myšák si v té době podle informací týdeníku Euro pořídil byt i Chrůma.

Chrůma se také angažuje v oblasti pražských realit. Zasedá v představenstvu developerské společnosti Vinoř Development, která už několik let plánuje v pražské Vinoři novou zástavbu.

BRAND24

Přečtěte si základní informace k blížícím se volbám:

Senátní volby 2018. Jak, kdy a kde se letos volí

Komunální volby 2018: kdy a jak se volí?

Komunální volby se blíží. Vše, co potřebujete vědět

Kde si zvolíte své zastupitele: volební místnosti pro komunální volby

 Prvorepubliková urna v krušnohorské Přebuzi

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).