Menu Zavřít

USA jako Venezuela? Trump zkritizoval demokraty, podle něj chtějí v zemi socialismus

10. 10. 2018
Autor: čtk

Americký prezident Donald Trump dnes zesílil útok proti Demokratické straně, jíž v listopadových volbách analýzy připisují úspěch v dolní parlamentní komoře. Z demokratů se místo centristů stávají radikální socialisté, kteří "chystají pro Ameriku ekonomický model po vzoru nynější Venezuely," uvedl prezident.

Za svůj hlavní terč si Trump zvolil systém zdravotního zabezpečení bývalého prezidenta Baracka Obamy, který je znám pod názvem Medicare. Republikánům se po zvolení Trumpa prezidentem v roce 2016 nepodařilo jednorázově toto zdravotní pojištění zlikvidovat, a šéf Bílého domu se proto snažil Medicare odstranit po částech pomocí prezidentských dekretů.

Demokraté podle Trumpa chtějí vložit „byrokratům ve Washingtonu“ plnou kontrolu nad zdravím amerických seniorů. Pokud v listopadu Kongres ovládnou, Amerika se „nebezpečně přiblíží socialismu“. Jejich zdravotní pojištění je jen začátek, kontrolovat chtějí demokraté školství, privátní byznys a další velké sektory americké ekonomiky, napsal Trump v článku pro list USA Today.

„Každého občana tak radikální posun v americké kultuře a životním stylu poškodí. Kdekoli byl vyzkoušen, všude socialismus přinesl jen strádání, bídu a úpadek,“ konstatoval Trump. Nynější Demokratická strana je pro socialismus bez hranic, který zničí americkou prosperitu. „V zájmu naší země, v zájmu našeho blahobytu, našich seniorů a všech Američanů tento boj musíme vyhrát,“ vyzývá Trump k hlasování pro republikánské kandidáty.

BRAND24

Maduro zamyká Venezuelu. Nový pas stojí čtyři mzdy, platit lze jen kryptoměnou

 Venezuelské cestovní pasy - ilustrační foto

Dále čtěte:

Velvyslankyně USA při OSN Haleyová skončí, oznámil Trump. Chce ji zpět v jiné roli

Trump nám všechny dlužné miliony zaplatí, slibuje starosta New Yorku de Blasio

USA odcházejí z Rady OSN pro lidská práva, vadí jim „zaujatost“ proti Izraeli

Svět podle Trumpa: americký prezident nesnáší závazky a nerad se dvoří

Úleva pro Trumpa. Senát USA potvrdil Kavanaugha jako člena nejvyššího soudu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).