Menu Zavřít

Trump se dál pře s demokraty kvůli bariéře na hranici. Hrozí vyhlášením stavu nouze

10. 1. 2019
Autor: čtk

Americký prezident Donald Trump opět vyzval zákonodárce, aby schválili zákon, který umožní financovat zabezpečení hranice USA s Mexikem. Zároveň upozornil, že má "absolutní právo" vyhlásit stav nouze, pokud nebude dosaženo dohody. Jeho krátká schůzka s lídry opozičních demokratů však nepřinesla žádný posun, demokraté naopak hodlají předložit návrh, který by odblokoval financování federálních úřadů zavřených již třetí týden.

Trump dal už minulý týden najevo, že může v zemi vyhlásit stav nouze a bariéru na jižní hranici USA s Mexikem vybudovat bez souhlasu zákonodárců. Takové rozhodnutí by ale podle právních expertů nepochybně vyvolalo lavinu žalob.

„Protože si myslím, že můžeme dospět k dohodě, a pokud nedospějeme, mohu zvolit tuto cestu,“ vysvětlil Trump novinářům, proč si zatím nechává stav nouze v záloze. Republikáni jsou podle něho jednotní, ačkoli jich „několik hovořilo o (vlastní) strategii“.

Demokraty chtěl prezident přesvědčit pro podporu uvolnění financí na stavbu hraniční bariéry na středeční schůzce s kongresovými lídry. Setkání v Bílém domě však podle obou stran trvalo pouze velmi krátce. Trump po něm na twitteru napsal, že nabídl odblokování vládního rozpočtu výměnou za to, že demokraté do 30 dnů poskytnou hlasy ke schválení financí na hraniční bariéru. Předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová však tento návrh odmítla, načež podle šéfa demokratické senátní menšiny Chucka Schumera Trump nazlobeně opustil místnost.

Během úterního projevu z Oválné pracovny americký prezident uvedl, že „na žádost demokratů“ souhlasí s tím, že jižní hranici nebude chránit betonová zeď, ale ocelová bariéra. Na sumě 5,7 miliardy dolarů (přes 127 miliard korun) na její financování republikánský šéf Bílého domu ale trvá. Schumer označil stavbu zdi za neúčinný a zbytečný projekt. Obvinil Trumpa, že „šíří strach a zakrývá chaos ve vlastní vládě“. Kvůli finančnímu sporu ohledně stavby zdi Trump blokuje financování federálních úřadů.


Výlet do Trumptárie. Evropské spojence děsí Trumpova nevypočítatelnost

 Americký prezident Donald Trump se svým ruským protějškem


Demokraté, kteří od začátku roku ovládají Sněmovnu reprezentantů, však dlouhodobě nedávají najevo ochotu k ústupkům. Pelosiová tento týden naopak hodlá prosadit sérii návrhů, které by finance pro jednotlivé vládní úřady uvolnily. Pelosiová chce tlačit na některé republikány v Senátu, kteří se obávají ztráty voličských sympatií kvůli odloženým výplatám pro státní zaměstnance, aby návrhy rovněž podpořili.

Bílý dům v reakci na aktivitu Pelosiové uvedl, že Trumpovi poradci doporučí prezidentovi tyto návrhy v případě schválení Kongresem vetovat.

BRAND24

K současné situaci se vyjádřil i americký viceprezident Mike Pence. Uvedl, že Trumpova vláda je „odhodlána vytrvat ve svém úsilí“, jehož cílem je zajištění prostředků pro výstavbu zdi na hranici s Mexikem. „Prezident Trump, já i celý náš tým jsme připraveni trvat si na svém, dokud s námi demokraté v Kongresu neusednou k jednomu stolu a nebudou s námi spolupracovat na zajištění hranice, na výstavbě zdi, na ukončení této humanitární krize,“ uvedl Pence.

Dále čtěte:

USA se stahují ze Sýrie. Boj proti Islámskému státu tím prý ale nekončí

O krok blíže k vesmírným silám. Trump nařídil vytvořit nové armádní velitelství

Svět podle Trumpa: americký prezident nesnáší závazky a nerad se dvoří

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).