Menu Zavřít

Trump: Je čas uznat Golanské výšiny za izraelské území

21. 3. 2019
Autor: čtk

Spojené státy by měly uznat izraelskou svrchovanost nad Golanskými výšinami. Uvedl to dnes americký prezident Donald Trump, podle něhož je toto syrské území anektované židovským státem významné pro izraelskou bezpečnost a stabilitu v regionu. Izrael o americké uznání svých nároků na tuto spornou oblast podle agentury Reuters v poslední době usiluje diplomatickou cestou. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu Trumpovi za jeho podporu izraelských nároků poděkoval.

„Po 52 letech je čas, aby Spojené státy plně uznaly izraelskou svrchovanost nad Golanskými výšinami, které mají zásadní strategický a bezpečnostní význam pro Izrael a stabilitu regionu,“ napsal Trump na twitteru.

„Děláte dějiny,“ sdělil Netanjahu podle oznámení svého úřadu v telefonátu s Trumpem. Poděkoval také na twitteru slovy: „V době, kdy chce Írán využít Sýrii jako základnu ke zničení Izraele, prezident Trump odvážně uznává izraelskou suverenitu nad Golanskými výšinami. Děkujeme, prezidente Trumpe.“

Měla by Česká republika uznat, že Golanské výšiny patří Izraeli?

Otázka území, které Izrael obsadil za války v roce 1967 a následně část vyklidil a druhou anektoval, se dostává do pozornosti krátce před návštěvou premiéra Benjamina Netanjahua v USA, která začne v neděli. Světové společenství izraelský nárok na Golanské výšiny neuznává a označuje je za okupované území.

Agentury připomínají, že Trump své rozhodnutí zveřejnil čtyři dny před jednáním s Netanjahuem v USA. Premiér odjede na konferenci proizraelského Americko-izraelského výboru pro veřejné záležitosti (AIPAC), v pondělí a v úterý má na programu i setkání s Trumpem.

V Izraeli je právě v těchto dnech šéf americké diplomacie Mike Pompeo. Když se ho novináři dnes ptali na Golany, odpovědi se vyhnul. Sdělil pouze, že to, že USA minulý týden ve zprávě ministerstva zahraničí o lidských právech z oddílu týkajícího se Golanských výšin vyčlenily termín „Izraelem okupované“, byl záměr.

BRAND24

Trumpova administrativa se v politice vůči Izraeli odchyluje od praxe předchůdců. Trump předloni uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele a loni tam USA přesunuly z Tel Avivu velvyslanectví. Očekává se, že po izraelských volbách, které se budou konat 9. dubna, USA zveřejní nový blízkovýchodní plán k řešení izraelsko-palestinského konfliktu.

Čtěte také:

Zeman otevřel Český dům v Jeruzalémě. Příště už ambasáda, přeje si

Paraguay ustoupila kritice. Vrací své velvyslanectví z Jeruzaléma do Tel Avivu

Spojené státy si nepřejí vyšetření násilí v Pásmu Gazy. Prohlášení Rady bezpečnosti zablokovaly

Izraeli dochází voda. Vysychající Galilejské jezero se má napájet z moře

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).